Lider leton doreşte să eticheteze organizaţiile media ruse ca agenţi străini

(Getty Images)

Naţionalişti letoni au prezentat o petiţie prin care cer adoptarea unei legi care să eticheteze canalele de televiziune ruseşti ce transmit în Letonia ca agenţi străini, a scris publicaţia Izvestia. Petiţia mai urmăreşte să anuleze dreptul acestor organizaţii de a difuza anunţuri privind partide politice naţionale şi companii conduse de stat.

"Am trimis deja o scrisoare cu propunerile noastre Seimului (Parlament)”, a declarat publicaţiei Raymond Leinieks-Puke, oficial de top din partea Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Letonia, care a iniţiat campania împotriva mass mediei ruse. Credem că, de fapt, canalele de televiziune ruseşti sunt legate în mod direct de Kremlin şi încearcă să submineze unitatea Uniunii Europene şi a NATO. Un statut de agent străin va limita în mod semnificativ activitatea lor”.

Pe de altă parte, preşedinte facţiunii parlamentare a Partidului Naţional Armonia, Janis Urbanovics, a afirmat într-un interviu pentru Izvestia că astfel de declaraţii sunt în concordanţă cu tendinţa generală a dogmei occidentale anti-ruseşti.

"Această tendinţă poate fi observată nu doar în sfera media de aici. Poate fi văzută, de exemplu, în sporturi şi în sectorul energetic. Toate acestea pot duce doar la tensiuni mai mari între ‘marele Occident’ (UE-NATO) şi Rusia”, a precizat legiuitorul.

Potrivit declaraţiei lui Iuri Zhuravlev, şeful postului de radio PIK în limba rusă din Letonia, planurile guvernului leton de a restricţiona învăţământul în limba rusă au scos pe străzile capitalei Riga mii de oameni în 16 noiembrie 2017. În opinia sa, potenţialul atac asupra organizaţiilor media ruseşti ar putea declanşa proteste mai ample.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe