Legea pensiilor, adoptată de Guvern. Impact financiar de 81 de miliarde de lei în 2022

Pensiile ar urma să crească spectaculos potrivit cifrelor prezentate de Guvern, în special după alegerile care nu se ştie dacă vor mai fi câştigate de actuala coaliţie la putere.
Olguta Vasilescu (Ministrul Muncii),
Olguta Vasilescu (Ministrul Muncii), (Florin Chirila/Epoch Times)

Guvernul a adoptat, miercuri, în şedinţă, noul proiect al Legii Pensiilor, documentul având şi avizul Consiliului Economic şi Social, proiect ce va ajunge să aibă, dacă va fi pus în aplicare la litera lui, în anul 2022, un impact de 81 de miliarde. În anul 2019 impactul financiar va fi de 8,4 miliarde de lei.

Deşi sumele vehiculate sunt foarte mari, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu a dat asigurări înaintea adoptării proiectului că nu vor fi probleme la buget şi nici nu vor fi introduse noi taxe.

După adoptarea proiectului în Guvern, Vasilescu a susţinut, într-o declaraţie de presă, că nicio pensie nu va scădea după recalculare iar vârsta standard de pensionare şi stagiul de cotizare nu se vor modifica.

Vasilescu a mai anunţat că printre noutăţile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte, relatează Mediafax.

Ministrul Muncii a mai precizat că impactul financiar al legii va fi în 2019 de 8,4 miliarde de lei, urmând să ajungă în 2020 la 24,8 miliarde de lei, iar pentru anul 2022 să fie de 81 de miliarde.

Revenind la proiect, acesta prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, pentru ca, din anul 2022, să fie aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR):

* 1.265 de lei în 2019;
* 1.775 de lei în 2020;
* 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii.

Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale. De altfel, pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS şi CASS, aceasta fiind una dintre primele măsuri adoptate după schimbarea guvernării din 2016, a precizat Olguţa Vasilescu.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne