Leanca: In cel mult doi ani, Moldova ar putea sa depuna cererea de membru asociat al UE

Intr-un an si jumatate sau in cel mult doi, Republica Moldova ar putea depune cerere de membru asociat al Uniunii Europene, s-a exprimat ministrul de externe, Iurie Leanca, intr-un interviu oferit pentru radio Europa Libera.

Diplomatul a explicat ca Republica Moldova ar putea depune cererea si acum, insa reactia ar fi nefavorabila pentru tara noastra.

"In momentul in care am depune astazi sau maine cererea, reactia de care s-ar bucura aceasta ar fi una nu tocmai pozitiva. Si decat sa vii cu cererea, sa fie pusa undeva intr-un sertar si uitata acolo, mai bine asteptam si continuam eforturile noastre pe plan intern, facem lobby pe plan extern. In momentul in care vedem ca am reusit sa daramam ultimul zid berlinez vom depune aceasta cerere", a afirmat ministrul afacerilor externe, Iurie Leanca.

Pana atunci, insa, Republica Moldova trebuie sa castige increderea tarilor membre ale UE, declara ministrul.

"Depunerea cererii va avea loc atunci cand vom considera ca toate cele 27 de tari si in mod special actorii importanti, cei care sunt pilonii Uniunii Europene, nu mai au nici un pic de rezerva fata de Republica Moldova. Francezii, de exemplu, ne-au spus-o foarte clar ca nu au nicio problema cu Moldova", explica seful diplomatiei moldovenesti.

Iurie Leanca mai declara cand considera ca va fi momentul potrivit pentru a depune cererea de membru asociat al Uniunii Europene:"Intr-o perspectiva de un an si jumatate, doi ani maximum, bineinteles cu conditia ca vom avea suficienta intelepciune aici, la noi acasa si sa fim insistenti si incisivi. Am putea ajunge in momentul in care vom constata ca e momentul potrivit, copt de a depune aceasta cerere", a declarat Leanca.

Statutul de stat membru asociat i-ar permite Republicii Moldova sa inceapa discutiile asupra aderarii la Uniunea Europeana ca membru cu drepturi depline.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe