Lazăr îl sesizează pe Ciorbea: Nu s-a dat nicio justificare. Prevederea nu e cerută de Comisia de la Veneţia

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat oficial intervenţia Avocatului Poporului după publicarea în Monitorul Oficial a OUG privind legile Justiţiei. PNL şi USR au făcut, de altfel, un demers similar. Între timp însă, Victor Ciorbea a plecat în concediu de odihnă.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în cazul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei adoptată de Guvernul Dăncilă, reiese dintr-un comunicat de presă remis miercuri de Ministerul Public.

Mai exact, Lazăr i-a cerut lui Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la articolul VII din ordonanţa promovată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care prevede că procurorii ce activează la DNA, DIICOT sau Parchetul General rămân în funcţii doar dacă îndeplinesc noile condiţii statuate în actul normativ, una dintre ele fiind vechimea de 10 ani în sistem.

"Se observă că în preambulul actului normativ, urgenţa şi situaţia extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată nu sunt motivate de Guvern în ceea ce priveşte soluţia legislativă de la art. VII. Totodată, se poate observa că nu a fost exprimată nicio justificare pentru majorarea condiţiilor de vechime printr-o procedură legislativă de urgenţă şi extraordinară, în contextul în care, de altfel, o asemenea chestiune nu a format obiect al vreuneia din recomandările cuprinse în avizul preliminar al Comisiei de la Veneţia asupra proiectelor de legi de modificare a legilor Justiţiei.

Din preambulul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018 rezultă că adoptarea acesteia urmăreşte asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public, fiind invocate recomandările menţionate anterior, dar, în realitate, dispoziţiile criticate prin prezenta au efect opus, respectiv de impact negativ asupra funcţionării instituţiilor din sistemul judiciar, cu referire la parchete. Prin intervenţia Guvernului asupra carierei procurorilor deja numiţi este afectată independenţa acestora, ceea ce contravine recomandărilor Comisiei de la Veneţia", a scris Lazăr în sesizare.

Ministerul Public a explicat că solicitarea procurorului general a fost făcută în considerarea rolului constituţional de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi interesele cetăţenilor.

Textul integral al solicitării poate fi consultat aici.

Ciorbea a plecat în concediu

"Referitor la solicitările de formulare a unei excepţii directe de neconstituţionalitate cu privire la O.U.G. nr. 92/2018, Avocatul Poporului afirmă că toate petiţiile având acest obiect, sunt analizate de către specialiştii Biroului contencios constituţional şi recurs în interesul legii, care vor examina argumentele prezentate de petenţi, jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, Curţii Europene a Drepturilor Omului, dreptul comparat în materie, precum şi concluziile Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), după care urmează a fi luată o decizie", transmite Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Victor Ciorbea precizează că perioada concediului de odihnă, pe care il efectuează în Statele Unite între 17-30 octombrie, a fost programată în urmă cu 6 luni, iar biletele de avion şi serviciile hoteliere au fost achitate în data de 2 septembrie 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne