La CSM se pregătesc noi „surprize” pentru conducerea DNA şi ICCJ

Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Daniel Constantin, Crin Antonescu ,Victor Ponta şi Gabriel Oprea
Declaraţii de presă la sediul USL. În imagine, Daniel Constantin, Crin Antonescu ,Victor Ponta şi Gabriel Oprea (Epoch Times România)

În cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au loc discuţii privind modificarea procedurii de numire a magistraţilor în funcţii de conducere, iar aceste noi prevederi modifică procedura de alegere şi înlocuire a conducerii Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie sau a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Luni, pe ordinea de zi a unei comisii din CSM s-a aflat un proiect de lege mai vechi care vizează modificarea legii privind statutul magistraţilor, însă discutarea acestuia a fost amânată.

În cazul în care Comisia va adopta propunerile, iar acestea vor fi votate ulterior de plen, Parlamentul ar putea schimba în scurt timp statutul magistraţilor. Astfel, este posibil să asistăm la o schimbare a regulilor de numire în funcţiile cheie din sistem.

Se schimbă procedeul de numire în posturile cheie

Până în prezent procurorii şefi, adjuncţii acestora, preşedintele şi vicepreşedintele Înaltei Curţi şi şefii de secţii erau numiţi de şeful statului, la propunerea ministrului Justiţiei sau cu aviz din partea CSM. Potrivit noilor reguli, numirea şi revocarea din funcţiile de conducere a procurorilor şi judecătorilor va fi făcută doar de secţiile de procurori şi de judecători din cadrul CSM, iar preşedintele ţării este obligat să îi numească pe funcţii.

În plus, şeful statului nu ar mai putea participa la şedinţele CSM, adică nu va mai putea conduce aceste şedinţe.

Această modificare legislativă vine în contextul în care posturile de conducere în procuratură şi justiţie de-abia ce au fost ocupate anul trecut, cu mandate de 3 ani.

Vicepreşedintele CSM Gheorghe Muscalu a susţinut că există două variante. Prima ar fi ca „numirea să o facă CSM, fără să mai implice pe nimeni din afară, din alta putere. Şi a doua variantă a fost aceea de a se face numirea şi la Parchete aşa cum se face acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru preşedinte, vicepreşedinţi şi preşedinţi de secţii, în sensul de a se face propunere de către CSM, ca urmare a înscrierii şi a analizării propunerilor respective, către preşedinte. Astea-s două variante, dar opinia majoritară este aceea de a fi scos total şi preşedintele şi factorul politic, ministrul Justiţiei, în speţă şi de la procurori şi de la judecători. Şi de a uniformiza cele două proceduri de numire pentru funcţiile de conducere”.

Schimbările din funcţie se fac mult mai uşor

Potrivit proiectului de lege, CSM va putea să-i schimbe din oficiu, sau la cererea unor magistraţi, pe preşedintele şi vicepreşedinţii Curţii Supreme, prin decizia unei treimi din cei 9 membrii ai Secţiei de judecători. Totodată, numirea noului şef nu mai poată fi blocată de preşedintele ţării, cum prevede legislaţia actuală.

De asemenea, CSM îl poate schimba şi pe şeful DNA şi procurorul general al Ro­mâniei, precum şi adjuncţii acestora, cu votul unei treimi dintre cei 5 membri ai secţiei, la care se adaugă votul procurorului general şi al ministrului Justiţiei.

Acest proiect de lege a fost scos de la arhivă de secţia de judecători în contextul în care Parlamentul discută revizuirea Constituţiei, iar după ce aceste modificări vor fi votate în plenul CSM vor fi transmise apoi Parlamentu­lui pentru a fi cuprinse în noua Lege fundamentală.

USL vrea să pună mâna pe justiţie

Situaţia de la CSM a ridicat criticile jurnalistului Mircea Marian care susţine că este vorba despre un complot al USL de a pune mâna pe justiţie.

„PSD/USL au preluat controlul CSM şi acum trec la pasul doi: schimbă regulile de numire a magistraţilor cu funcţii de conducere şi se pregătesc să-i radă pe judecătorii Livia Stânciu (preşedinta ICCJ), Ionuţ Matei (tot de la ICCJ, cel care l-a înfundat pe Adrian Năstase) şi pe Codruţa Kovesi, de la DNA. De fapt, e schema pe care PSD a vrut să o facă de prin 2010-2011 şi anume ca magistraţii să fie numiţi în funcţii de conducere doar de CSM, eliminând mecanismul prin care ministrul Justiţiei propune, CSM avizează, preşedintele numeşte. Dacă reţin corect, Comisia Europeană s-a opus ca CSM să deţină toată puterea. V-am spus, fiecare zi cu USL e o zi de asalt împotriva Justiţiei independente.

Ca să înţelegeţi mai bine pentru cine lucrează CSM-ul când propune ca şefii ICCJ şi DNA să fie numiţi exclusiv de acest consiliu va redau două declaraţii. Prima, Ponta, 17 mai 2012 (era deja premier): "Procurorul general şi şeful DNA numiţi doar de CSM, actuala politizare este adusă de Macovei". Monica Macovei, septembrie 2012: "Orice încercare de schimbare a procedurii de numire a procurorilor şefi încalcă una dintre condiţionalităţile din Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este vorba de condiţionalitatea (benchmark) care se referă la menţinerea cadrului legal şi instituţional al DNA, inclusiv a procedurii de numire”, a declarat jurnalistul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne