La 50 de ani de la moartea lui JFK, Obama nu-şi face griji privind securitatea sa

Preşedintele SUA Barack Obama
Preşedintele SUA Barack Obama (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

La 50 de ani de la assasinarea unuia din cei mai mari preşedinţi americani, John F. Kennedy, Barack Obama, actualul preşedinte al Statelor Unite, susţine că nu este îngrijorat de propria securitate, conform AFP.

Întrebat de Barbara Walters, jurnalist al televiziunii ABC, ce părere are în privinţa siguranţei salei, Obama a menţionat că ”din fericire nu se gândeşte la asta”, liniştea sa fiind datorată celor de la ”Secret Service” care, în opinia sa, fac ”o treabă extraordinară în fiecare zi”.

Secret Service sunt forţele de elită care asigură paza celui de-al 44-lea preşedinte american.

”Tragedia (asasinatului lui JFK) a transformat Secret Service în multe moduri, dar ei fac o muncă extraordinară şi, din fericire, (securitatea - n.r) nu este o problemă care să îmi ocupe timpul”, a subliniat preşedintele american.

Secret Service a trecut printr-o transformare enormă după tragedia din Dallas din anul 1963. Dacă la aceea dată, garda preşedintelui includea 350 de poliţişti şi avea un buget de 5,5 milioane de dolari, în prezent este formată din 7.000 de persoane care au la dispoziţie o sumă de peste 1,6 miliarde de dolari.

Forţele care asigură paza preşedintelui au în dotare pe sub vestele antiglonţ, pistoale de mare precizie şi poartă în urechi binecunoscutele căşti de emisie-recepţie prin care păstrează o comunicare continuă cu ceilalţi membri. În ultimii ani, Secret Service nu se ocupă numai de şeful de stat, poliţiştii fiind responsabili de siguranţa familiei sale cât şi a demnitarilor străini invitaţi de Casa Albă.

Întrebat de Barbara Walters, jurnalist al televiziunii ABC, ce părere are în privinţa siguranţei salei, Obama a menţionat că ”din fericire nu se gândeşte la asta”, liniştea sa fiind datorată celor de la ”Secret Service” care, în opinia sa, fac ”o treabă extraordinară în fiecare zi”.

Subiectul interviului a fost preşedintele american, John F. Kennedy pe care Obama îl consideră ca un ”simbol puternic în istoria SUA, pentru că a îmbinat idealismul şi capacitatea de imaginaţie” a Statelor Unite.

”Nu cunosc pe nimeni care să fi lăsat o amprentă comparabilă (...) cu cea a lui JFK”, a spus preşedintele SUA despre fostul preşedinte împuşcat în timp ce traversa centrul Dalasului într-o coloană oficială.

Schimbările pe care le-a lăsat Americii JFK au fost posibile ”în parte, datorită tinereţii, talentului său, curajului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, elocvenţei sale şi epocii”, a completat Obama, care s-a dus miercuri, împreună cu soţia sa şi fostul preşedinte, Bill Clinton, să-şi depună omagiile la mormântul celui de-al treizeci şi cincilea preşedinte al Statelor Unite, John Fitzgerald Kennedy, îngropat în Cimitirul Arlignton din apropierea Washington-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe