Kuzmin pleacă mai repede acasă. Putin numeşte un nou ambasador în România

Vladimir Lipaev
Vladimir Lipaev (Facebook/AmbasadaRusa)

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit un nou ambasador în România, în persoana lui Vladimir Lipaev, fost ambasador al Moscovei în Estonia. Acesta ocupă locul rămas vacant după plecarea lui Valeri Kuzmin.

Lipaev s-a născut în 1959 şi a lucrat în diferite funcţii în Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse în ţară şi în străinătate. Cel mai recent, în perioada 2021-2023, a condus misiunea diplomatică rusă în Estonia, relatează Europa Liberă.

De asemenea, Lipaev a fost expulzat din Estonia în martie 2023, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Moscova şi Tallin, în contextul războiului din Ucraina şi ca răspuns la expulzarea de către Rusia a ambasadorului estonian la Moscova.

Numirea lui Lipaev ca ambasador al Rusiei în România vine după plecarea fostului ambasador Valeri Kuzmin, care şi-a încheiat mandatul în România cu două săptămâni mai devreme, în urma decesului soţiei sale.

Potrivit sursei citate, Kuzmin se afla la post în România din anul 2016, iar mandatul lui ar fi trebuit să se încheie oficial pe data de 23 aprilie. Anterior, Kuzmin a condus misiunile diplomatice ruse în Republica Moldova şi Sudan.

De-a lungul mandatului său, Kuzmin s-a făcut remarcat în spaţiul public prin declaraţii arogante la adresa statului român. El a intrat puternic în prim planul atenţiei publice când ambasada pe care o conducea a anunţat că a donat 100 de euro pentru campania “Cuminţenia Pământului”, iniţiată de Guvernul României pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne