Kovesi: Procurorii nu pot administra probatoriu în cazul Borbely până nu se obţine încuviinţarea cererii de urmărire penală

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri că procurorii care efectuează ancheta în cazul fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely nu pot administra probatoriu în ceea ce îl priveşte pe acesta până nu se obţine din partea Parlamentului încuviinţarea cererii de urmărire penală.

Întrebată dacă ancheta va fi îngreunată în ceea ce îl priveşte pe deputatul UDMR Laszlo Borbely pentru că discuţiile din Parlament privind ridicarea imunităţii au fost amânate, şeful Ministerului Public a precizat că au fost situaţii în care această procedură a durat chiar şi şase luni iar în alte cazuri, cum a fost cel al lui Mihail Boldea, a durat 24 de ore.

"Din punctul de vedere al procurorilor care efectuează ancheta, până se va finaliza această procedură, vor administra alte probe care sunt necesare în cauză, însă administrarea probatoriului care îl priveşte pe suspect fără o astfel de procedură nu va putea fi realizată până nu obţinem această cerere de urmărire penală", a afirmat Kovesi.

Şedinţa de marţi a Camerei Deputaţilor, pe a cărei ordine de zi se afla şi ridicarea imunităţii fostului ministru al Mediului Laszlo Borbely, deputat UDMR, a fost întreruptă din lipsă de cvorum, după apelul nominal.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a afirmat marţi că raportul privind cererea de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Laszlo Borbely ar putea fi votat săptămâna viitoare sau în două săptămâni.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely şi-a exprimat miercuri părerea de rău în legătură cu lipsa de cvorum de la şedinţa Camerei Deputaţilor în care urma să se supună la vot ridicarea imunităţii sale, adăugând că speră ca Parlamentul să ia "cât de curând" o decizie privind acest subiect.

"Îmi pare rău că nu a fost cvorum, deoarece aceste lucruri trebuie clarificate cât mai urgent. Mi-am dat imediat demisia, nu că aş fi avut vreun motiv, dar n-am vrut să se răsfrângă asupra Guvernului vreo suspiciune. Sunt nevinovat şi vreau să se clarifice cât mai repede. Sper cât de curând să avem această dezbatere în Parlament, pentru că o să spun punctul meu de vedere în legătură cu acest dosar şi, evident, Parlamentul are o mare responsabilitate pentru că, de fapt, cere urmărirea penală a respectivului deputat. Eu aştept cât de curând să se întrunească Parlamentul şi să decidă", a declarat Borbely.

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Camerei Deputaţilor, la cererea procurorilor anticorupţie, declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului din partea Camerei Deputaţilor necesar începerii urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne