Klaus Iohannis: Politica lui Putin nu se potriveşte conceptului de convieţuire din Europa secolului XXI

11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru  funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis
11 august 2014, Alianţa Creştin Democrată, desmnarea candidatului pentru funcţia de Preşedinte al României. În imagine, Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unui interviu acordat revistei austriece Profil, că apartenenţa la NATO este foarte valoroasă, dar într-o situaţie excepţională "trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm noi înşine ţara", relatează agenţia Mediafax.

Întrebat dacă este îngrijorat de războiul din estul Ucrainei, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat cu câteva luni în urmă că armata rusă ar putea ajunge în două zile la Bucureşti, Klaus Iohannis a replicat:

"Politica lui Putin nu se potriveşte conceptului de convieţuire din Europa secolului XXI. Ani de zile am crezut că problema războiului în Europa a fost rezolvată. Acest lucru este acum, din păcate, istorie."

Şeful statului a readus în discuţie faptul că partidele politice au ajuns la un consens politic în ceea ce priveşte alocarea până în 2017 a 2% din PIB pentru apărare, subliniind că acest lucru este un obiectiv important.

"Nu există o altă cale. În imediata apropiere a unui conflict armat al cărui rezultat nu este sigur, nu poţi pur şi simplu să stai şi să te uiţi. Apartenenţa la NATO este foarte valorosă, dar într-o situaţie excepţională, sperăm ca ea să nu se întâmple, trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm noi înşine ţara. Şi pentru asta trebuie să avem o armată bine pregătită şi echipată", a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnaliştii de la revista austriacă Profil dacă semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană nu va duce la o exacerbare a acţiunilor Rusiei în privinţa Transnistriei, Klaus Iohannis a opinat că la alegerile din R. Moldova, peste 50% dintre moldoveni au votat partide proeuropene iar Transnistria este "un conflict îngheţat, dar care poate fi rezolvat".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne