Kirchbaum: Esenţa statului de drept este torpilată, dacă se schimbă judecătorii CCR

Esenţa statului de drept este torpilată, dacă se schimbă judecătorii CCR din dorinţa guvernului de a-şi consolida majoritatea parlamentară, a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, Gunther Krichbaum,preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei inferioare a Parlamentului german.

Acesta a precizat că va exista ”cu siguranţă şi o reacţie a statelor, Germania se va număra printre acestea” referitoare la schimbările din ultimul timp din România.

”Eu personal voi milita pentru aceasta pe lângă Comisia Europeană, pentru verificarea unui eventual caz de încălcare a înţelegerilor. Aici, Comisia Europeană dispune de o întreagă claviatură de măsuri, mergând până la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru. Este posibil, este desigur vorba de cea mai severă măsură cu putinţă. Cum spuneam, nu putem fi indiferenţi la anularea principiilor statului de drept, la o remodelare a democraţiei şi, nu în ultimul rând, la un atac asupra independenţei Justiţiei. Amintesc că tocmai Justiţia a fost o problemă specială în România, iar acum, dacă se începe cu schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituţională, din dorinţa guvernului de a-şi consolida majoritatea parlamentară confortabilă, din dorinţa de a pregăti, poate, şi alte lucruri, până la suspendarea preşedintelui, atunci esenţa statului de drept este torpilată”, a spus Krichbaum (CDU).

Politicianul german a punctat faptul că Bucureştiul înregistrase unele progrese în privinţa MCV, inclusiv prin cazul Adrian Năstase, dar acum România nu mai poate spera la încetarea monitorizării.

”Justiţia îşi vede extrem de periclitată independenţa şi nici asta nu trebuie să ne lase indiferenţi. Tocmai într-un asemenea moment, nici că se pune problema încetării monitorizării. Dimpotrivă, dacă monitorizarea nu ar exista, momentul actual, cu evoluţiile sale, ne-ar îndreptăţi să cerem iniţierea ei”, a avertizat Gunther Krichbaum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne