Kim Jong-un acuză SUA de “rea credinţă” la recentul summit din Vietnam

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Pacea în Peninsula Coreeană “va depinde în întregime de atitudinea viitoare a Statelor Unite”, a declarat dictatorul nord-coreean Kim Jong-un, citat vineri de agenţia de ştiri oficială a Coreei de Nord, KCNA, potrivit Deutsche Welle.

Kim Jong-un şi-a încheiat vineri vizita în Rusia după ce, joi, s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în oraşul Vladivostok. Remarcile publicate de KCNA aparent au fost făcute în timpul discuţiilor “fără reţineri şi prietenoase” dintre cei doi lideri, a căror întâlnire s-a concentrat pe eforturile internaţionale de a elimina arsenalul nuclear al Coreei de Nord.

Liderul nord-coreean a acuzat SUA de încălcarea încrederii la summitul din luna februarie dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump în Hanoi.

“Situaţia din Peninsula Coreeană şi regiune este acum într-un impas şi a ajuns într-un punct critic de unde s-ar putea întoarce la starea iniţială, întrucât ‘SUA a adoptat o atitudine unilaterală de rea credinţă la recentul... summit’”, a afirmat Kim.

Discuţiile cu Trump s-au încheiat fără niciun rezultat la summitul pe tema denuclearizării Peninsulei Coreene.

Nici summitul Kim-Putin nu s-a încheiat cu o declaraţie comună sau o promisiune concentrată în ceea ce priveşte denuclearizarea. Totuşi, cei doi lideri au părut să fie dornici să mediatizeze prietenia dintre Moscova şi Phenian. De altfel, Putin a semnalat că ţara sa este pregătită să îşi asume o răspundere mai mare în cazul denuclearizării nord-coreene.

De asemenea, Putin a afirmat că este dispus să discute cu americanii despre detaliile întâlnirile sale cu Kim, adăugând că acesta din urmă ar fi dispus să renunţe la armele nucleare în schimbul unor garanţii privind securitatea.

În timpul summitului din Vladivostok, Kim l-a invitat pe Putin să viziteze Coreea de Nord “într-un moment convenabil”, KCNA precizând că invitaţia a fost “acceptată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe