Justificarea eliminării fără proces a unor cetăţeni americani prin tiruri ale dronelor (document)

Dronă americană.
Dronă americană. (JOEL SAGET / AFP / Getty Images)

O curte de apel federală americană a publicat luni documente secrete care autorizau atacuri ale dronelor vizând eliminarea unor cetăţeni americani fără proces, ca de pildă Anwar al-Aulaqi, imam radical al Al-Qaeda, asasinat în septembrie 2011 în Yemen, relatează AFP.

Curtea de apel din New York a dat curs astfel cererii Uniunii Americane pentru Apărarea Libertăţilor Civice (ACLU) şi a cotidianului New York Times care subliniau, în februarie 2012, necesitatea 'celei mai mari transparenţe posibile' ţinând cont de miză: 'puterea de a ucide cetăţeni americani fără a prezenta probe şi fără a releva criteriile juridice care îi conduc pe decidenţi'.

Guvernul Obama s-a opus acestei publicări de-a lungul întregii proceduri judiciare începute la finalul anului 2011, dar a renunţat să mai facă apel, când Curtea din New York a ordonat, la sfârşitul lunii aprilie, publicarea memoriului Ministerului Justiţiei.

În acest document datat 16 iulie 2010, David Barron, care era atunci un responsabil al ministerului, conchide legalitatea raidurilor care iau drept ţintă un cetăţean american ca Al-Aulaqi, estimând că o capturare a acestuia este oricum 'imposibilă'.

Anwar al-Aulaqi, imam radical americano-yemenit afiliat Al-Qaeda, a fost ucis la sfârşitul lunii septembrie 2011 prin lovitura unei drone a CIA. Samir Khan, de asemenea cetăţean american, a fost ucis în acelaşi atac, în timp ce Abdulrahman al-Aulaqi, fiul de 16 ani al imamului, a fost omorât în octombrie a aceluiaş an de o dronă în Yemen.

Naţionalitatea americană a lui Anwar al-Aulaqi nu-l face mai puţin periculos pentru interesele americane şi atacul unei drone ar fi 'conform dreptului internaţional', se poate citi în cele 97 de pagini ale documentului, care cuprinde decizia justiţiei şi cele 30 de pagini ale memoriului.

În calitate de conducător al Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP), imamul fusese implicat într-un 'atac avortat' împotriva SUA şi continua 'să pregătească atentate prin care urmăreşte să ucidă americani', adaugă memoriul semnat de David Barron, şef al biroului Consiliului juridic (OLC: office of legal counsel) la vremea respectivă.

'Este adevărat că ţinta operaţiunilor avute în vedere este un cetăţean american', continuă el, dar Al-Aulaqi constituie 'o ameninţare iminentă şi persistentă' împotriva SUA şi 'noi nu putem permite ca naţionalitatea lui Al-Aulaqi să-l apere'. 'Operaţiunea intenţionată de Pentagon ar fi, în consecinţă, condusă împotriva cuiva' care corespunde criteriilor care autorizează 'utilizarea forţei mortale în străinătate'.

ACLU şi New York Times s-au folosit de Legea americană a libertăţii de informare pentru a obţine accesul la acest memoriu, cu scopul de a şti pe ce bază juridică se sprijină Washingtonul pentru a efectua aceste raiduri.

Pentru Amnesty Internaţional, publicarea memoriului 'nu este suficientă faţă de ceea ce se cere pentru a asigura transparenţa şi legalitatea programului ‘omoruri ţinte''.

'Doar câţiva din sutele de oameni ucişi în atacurile dronelor şi lovituri similare sunt cetăţeni americani. Şi noi ştim atât de puţin în aceasta despre justificarea în dreptul internaţional al utilizării deliberate a forţei în aceste sute de omoruri', adaugă Amnesty într-un comunicat.

'Memoriul ridică nelinişti asupra a ceea ce guvernul înţelege prin ameninţare ‘iminentă' şi împotriva căreia guvernul este în război', întăreşte Human Rights First.

Campania de tiruri ale dronelor americane a fost lansată în 2004, dar s-a intensificat mult după venirea lui Barack Obama la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe