Jurnalist al Washington Post, reţinut de peste patru luni în Teheran pentru acuzaţii nespecificate

Teheranul acoperit de smog.
 
Teheranul acoperit de smog.   (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)

Un reporter al Washington Post din Iran a fost acuzat sâmbătă într-o instanţă de judecată din Teheran după ce a fost ţinut în detenţie în ultimele patru luni, relatează Reuters, citând surse familiare cu dosarul.

Jason Rezaian, un american-iranian cu dublă cetăţenie, era şeful biroului Washington Post din Teheran încă din 2012, s-a precizat pe website-ul ziarului.

Natura ilegalităţilor imputate acestuia au rămas neclare până acum.

”Suntem uimiţi şi indignaţi de informaţiile că Jason Rezaian, corespondent al The Post în Iran, a fost acuzat de crime nespecificate”, a declarat Editorul Executiv al Washington Post, Martin Baron.

Rezaian a fost arestat pe 22 iulie 2014. Autorităţile iraniene au precizat anterior că i-a fost prelungită detenţia în timp ce investigaţiile împotriva lui continuau, a notat ziarul.

Familia lui Rezaian a angajat un avocat, dar autorităţile iraniene nu i-au permis acestuia să-l viziteze pe jurnalist.

”Guvernul iranian nu a explicat niciodată de ce a fost reţinut Jason sau de ce nu i s-a permis să ia legătura cu avocatul timp de peste patru luni. Jason este un cetăţean american care era acreditat ca jurnalist. Dacă el a fost într-adevăr acuzat, ştim că orice procedură legală corectă va determina cu rapiditate faptul că orice acuzaţii împotriva sa sunt lipsite de fundament”, a adăugat Baron.

The Post a citat sursa, care a oferit declaraţiile sub protecţia anonimatului, precizând că jurnalistul a petrecut aproximativ 10 ore într-o instanţă în timp ce un judecător a evaluat cazul. Sursa a adăugat că Rezaian era acompaniat de un translator deoarece nu ştie să citească farsi, limba iraniană.

Ziarul a adăugat că Rezaian a semnat un document prin care confirma că înţelege faptul că este pus sub acuzaţii.

Ar putea dura încă o lună până când acuzaţiile vor fi prezentate în faţa unei instanţe complete, care va stabili apoi data unui proces de judecată, a notat ziarul citând sursa. S-a mai precizat că acum, avocatului îi este permis să vorbească cu Razaian.

Despre Rezaian, familia sa spune că suferă de mai multe probleme de sănătate. El este deţinut în închisoarea notorie Evin din Teheran, iar cazul său a fost adus in discuţie în repetate rânduri de către Departamentul de Stat al Statelor Unite pe parcursul dialogului cu Teheranul privind acordul de ameliorare a programului nuclear al Iranului, a declarat ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe