Julia Otto cu privire la Moldova: "BERD vede pontenţial în această ţară"

(photos.com)

"BERD nu va reduce volumul investiţiilor în Republica Moldova, deoarece vede pontenţial în această ţară", susţine Julia Otto, şefa Reprezentanţei BERD în Moldova. Potrivit "Infotag", într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Profit, Julia Otto a declarat că "în 2014 investiţiile vor fi la nivelul anului curent, adică circa 100 milioane de euro".

Oficialul afirmă că în 2011, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a investit în RM 70 milioane de euro, în 2012 cifra a fost de 100 milioane de euro, iar pentru anul curent sunt prognozate investiţii de 120 milioane de euro.

"De fapt, nu suma în sine, ci proiectele care stau în spatele acestor cifre sunt cel mai important lucru, atât pentru BERD, cât şi pentru RM. Pentru noi cel mai important criteriu este utilitatea şi impactul proiectelor. Încercăm să menţinem acelaşi volum de finanţare, deoarece vedem potenţial în Moldova", a spus Julia Otto.

Şefa Reprezentanţei BERD a dat drept exemplu noul program de reabilitare a drumurilor în valoare totală de 300 milioane de euro semnat în iunie 2013 şi finanţat împreună cu BEI.

"Este cea mai mare investiţie în Moldova, de care BERD este foarte mândră. 150 milioane vor fi alocate de BERD, şi alte 150 milioane de BEI", susţine Julia Otto.

Oficialul BERD s-a arătat mulţumită de răspunsul sectorului corporativ la proiectul MoSEFF - Linia de Finanţare pentru Eficienţă Energetică în Moldova, în care BERD a investit deja 42 milioane de euro în două linii de creditare consecutive. În octombrie 2012, BERD lansat un proiect similar în valoare de 32 milioane de euro pentru sectorul rezidenţial.

Julia Otto a lăudat, de asemenea, rezultatele proiectului care a avut drept scop informarea persoanelor care primesc remitenţe despre avantajele păstrării economiilor în bănci.

"Moldovenii care primesc remitenţe au fost foarte receptivi la acest proiect implementat cu ajutorul BERD. În total, băncile au reuşit să atragă 8,47 milioane de $, timp de 10 luni. Aceasta a fost cea mai mare sumă atrasă în cele şase ţări în care au fost implementate proiecte similare: Armenia, Georgia, Kârgâzstan, Moldova şi Tadjikistan, Azerbaidjan", a relatat Julia Otto.

Oficialul BERD a declarat că a văzut entuziasm din partea celor patru bănci cu care BERD a cooperat - MAIB, Banca Socială, Mobiasbanca şi Moldindconbank.

"Ne-am dori însă ca la această iniţiativă să adere şi alte bănci. În Moldova, sunt 14 bănci şi ideal ar fi ca toate băncile care lucrează cu retail-ul să adere la acest proiect", a adăugat oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe