Iurie Leancă: Moldova este gata să devină un candidat la aderarea în UE

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

Moldova este gata să devină, din fruntaş al Parteneriatului Estic, candidat la aderare, a declarat prim-ministrul Iurie Leancă în încheierea ultimei reuniuni a Consiliului de Cooperare RM-UE, ce s-a desfăşurat, astăzi, la Bruxelles, informează Moldpres cu referire la Biroul de comunicare şi relaţii cu presa, din cadrul Guvernului.

La eveniment au fost abordate subiecte privind democraţia, statul de drept, precum şi drepturile omului, situaţia economică, cea din agricultură şi din sistemul educaţional.

O sesiune specială a fost dedicată procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Părţile au subliniat importanţa menţinerii dialogului în cadrul formatelor existente de negocieri. Uniunea Europeană a dat asigurări că va continua să acorde asistenţă pentru a apropia comunităţile de pe cele două maluri ale Nistrului.

După aproape două ore de discuţii, Premierul Iurie Leancă şi vice-ministrul grec al Afacerilor Externe, Dimitris Kourkoulas, reprezentantul preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, au susţinut o conferinţă de presă.

Iurie Leancă a menţionat că şedinţa de astăzi a Consiliului de Cooperare a fost una specială.

„Este ultima reuniune în acest format, este vorba de 16 ani de cooperare cu Uniunea Europeană, iar evenimentul de mâine înseamnă un nou capitol în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Următoarea întâlnire va avea loc în formatul Consiliului de Asociere UE-R. Moldova, aşa cum prevede Acordul de Asociere, care va fi semnat mâine”, a precizat Iurie Leancă.

Şeful Executivului a ţinut să facă referire la paşii următori pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova, în special de la 1 octombrie, când Acordul va fi pus în aplicare.

„Am informat partenerii noştri europeni că ieri, la şedinţa guvernului, am aprobat pachetul de măsuri care va ghida instituţiile noastre în realizarea eficientă şi în timp util a Acordului de Asociere. Nu avem timp de pierdut, iar noi am făcut alegerea noastră – integrarea europeană”, a spus prim-ministrul.

Iurie Leancă le-a mulţumit Preşedinţiei Greciei, partenerilor europeni din instituţiile şi statele membre ale UE care au contribuit şi au susţinut Republica Moldova în avansarea agendei sale de integrare europeană, în special eliminarea vizelor europene.

Mâine, prim-ministrul Iurie Leancă va semna din partea Republicii Moldova Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii la care vor participa şefii de stat şi de guvern din partea celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe