Italia priveşte spre 'soluţia siciliană'

Financial Times.
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)

Un experiment sicilian în domeniul cooperării politice sugerează o posibilă cale de ieşire din impasul creat de alegerile legislative neconcludente din Italia, potrivit lui Beppe Grillo, liderul ''Mişcării Cinci Stele'' anti-establishment, relatează Financial Times.

'Minunat', le-a spus Grillo jurnaliştilor, marţi, când a fost întrebat despre Sicilia.

Mişcarea sa a obţinut cele mai multe voturi în alegerile regionale din insulă, din luna octombrie, dar a decis să rămână în afara guvernării. Cu toate acestea, deputaţii săi oferă sprijin legislativului din Sicilia pentru o administraţie minoritară alcătuită din partidele politice tradiţionale - Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, şi formaţiunea de centru, Uniunea Democraţilor Creştini şi a Democraţilor de Centru (UDC).

Potrivit FT, în principiu, acest lucru ar putea servi drept model pentru arena politică din Italia, după ce alegerile legislative din 24-25 februarie au asigurat PD-ului controlul camerei inferioare a Parlamentului, dar l-au lăsat lipsit de o majoritate în Senat.

Cincisprezece membri ai ''Mişcarii Cinci Stele'' au intrat în Parlamentul regional al Siciliei, care numără 90 de membri, oferind sprijin pentru deciziile legislative şi politice care sunt conforme cu programul lui Grillo. Colaborarea a făcut ca guvernul regional să blocheze ''Muos'', un sistem de comunicaţie prin satelit al marinei SUA, în oraşul Niscemi, şi a stopat privatizarea sistemului de alimentare cu apă a regiunii.

Democratul anti-mafia Rosario Crocetta, care deţine postul de guvernator al insulei, spune că Sicilia - adesea văzută de institute de sondaje de opinie şi sociologi drept o oglindă a tendinţelor politice din partea continentala a Italiei - îşi 'urmează calea' mai departe. Italia este 'o ţară veche, care are o şansă în plus cu Grillo', a declarat Crocetta pentru cotidianul cu sediul la Napoli, Il Mattino.

''Fiecare rămâne la locul său, dar este posibil un acord între un centru-stânga reformist şi mişcarea radicală a lui Grillo', a adăugat el, lăudându-l pe comediant pentru 'ideile inovatoare care sunt de succes''.

Potrivit lui Crocetta, ar putea fi găsit un teren comun privind atât politica forţei de muncă cât şi probleme legate de mediu, cel puţin judecând după platformele electorale ale celor două formaţiuni. Acest lucru ar putea fi suficient pentru a le permite să se unească în spatele aceloraşi candidaţi la preşedinţia celor două camere ale Parlamentului italian şi pentru funcţia de şef al statului, care urmează să fie decisă în luna aprilie.

Sprijinul popular pentru ''Mişcarea Cinci Stele'' în Sicilia aproape s-a dublat după alegerile regionale, potrivit unor sondaje de opinie. Imaginea mişcării a fost masiv întărită după 'Ziua Restituirii', atunci când parlamentarii nou aleşi au restituit aproximativ 120.000 de euro guvernului regional, echivalentul a 70% din salariile lor. Banii sunt folosiţi pentru a finanţa întreprinderi mici din Sicilia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe