Islanda continuă să-i judece pe 'neo-vikingii' finanţelor, la cinci ani după criză

.
. (Photos.com)

La cinci ani după ce a fost lovită de o amplă criză economică, care a lăsat-o 'secătuită', Islanda continuă să-i judece pe 'neo-vikingii' finanţelor, responsabili din sectorul financiar acuzaţi că au dus ţara la faliment. Trei foşti directori ai băncii Kaupthing - una dintre cele trei principale bănci islandeze care au falimentat în 2008 - au fost condamnaţi joi, 12 decembrie, pentru fraudă, informează cotidianul 'Le Monde'.

Cei trei foşti bancheri au fost declaraţi, de un tribunal din Reykjavik, vinovaţi de încălcarea obligaţiilor lor privind transparenţa şi de manipularea pieţei bursiere. În mod concret, ei au ascuns faptul că un investitor qatariot care a cumpărat, în plină criză financiară, 5,1% din bancă, a făcut acest lucru cu ajutorul unor sume pe care aceasta i le-a împrumutat. La acea vreme, când sistemul bancar islandez era în plină lipsă de lichidităţi, apariţia acestui investitor a fost salutată de Kaupthing ca un semn evident de soliditate. Însă banca a falimentat la câteva luni după, trasă, alături de suratele sale, de panica pe care a declanşat-o prăbuşirea grupului bancar american Lehman Brothers.

Fostul director general al Kaupthing, Hreidar Mar Sigurdsson, a fost condamnat la cinci ani şi jumătate de închisoare, iar fostul preşedinte Sigurdur Einarsson la cinci ani. De asemenea, fostul director al filialei luxemburgheze, Magnus Gumundsson, care a jucat un rol-cheie în împrumutul menţionat, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare. O sentinţă de trei ani închisoare a fost pronunţată şi în cazul unui important acţionar, Olafur Olafsson, care şi-a dat acordul pentru acţiunea incriminată.

Această sentinţă constituie rezultatul activităţii unei comisii înfiinţate în ianuarie 2009, care îi caută şi îi aduce în justiţie pe cei care au jucat un rol în prăbuşirea economică a ţării. Aflat în fruntea acestei comisii, anchetatorul Olafur Hauksson îşi definea rolul într-un interviu acordat 'Le Monde' în 2012. 'Pe de o parte, este vorba de anchetarea tuturor suspiciunilor de fraudă şi delict comise înainte de 2009, pe de altă parte vom începe chiar noi procese în justiţie împotriva presupuşilor vinovaţi', declara Hauksson. Procedură unică în lume, care a permis, potrivit interlocutorului 'Le Monde', 'să se demonstreze în ce măsură acel sistem bancar era la mii de leghe distanţă de ceea ce se credea despre el'.

În Islanda, ţară cu o populaţie de numai 320.000 de locuitori, intenţia guvernului care a înfiinţat această comisie de anchetă era de a 'curăţa' sectorul financiar al insulei. În pofida unei incontestabile redresări economice - o creştere de 3% în primele trei trimestre ale anului 2013 - islandezii rămân profund marcaţi de acel 6 octombrie 2008, când a căzut cerul peste ei. În direct la televiziunea naţională, premierul islandez şi-a încheiat în acea zi discursul cerându-I Lui Dumnezeu 'să salveze Islanda'. În mai puţin de o lună, cele trei bănci ale ţării, supraîndatorate la nivelul de 800% din Produsul Intern Brut (PIB), şi-au anunţat falimentul, iar regatul a început să se prăbuşească sub ochii uluiţi ai celor care au crezut în 'miracolul islandez'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe