Iranul va sancţiona 15 companii americane pentru legăturile lor cu Israelul

Iranul a declarat duminică faptul că va impune sancţiuni unui număr de 15 companii americane pentru susţinerea “acţiunilor teroriste” ale Israelului, ca parte a represaliilor retaliatorii la presiunile amplificate anunţate de politicieni din Washington.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Captură Foto)

Decizia, care este în mare parte simbolică din moment ce companiile respective nu fac afaceri cu Iranul, a fost luată la două zile după ce Statele Unite au anunţat impunerea de noi sancţiuni unor grupuri şi persoane fizice acuzate de colaborare cu programul de arme al Iranului.

Sancţiunile vizează firme care furnizează arme şi echipamente Israelului “pentru a fi utilizate împotriva palestinienilor”, a susţinut agenţia iraniană de ştiri de stat IRNA.

“Toate tranzacţiile cu aceste firme sunt interzise, activele lor vor fi confiscate, iar personalul lor nu va putea obţine vize”, a adăugat IRNA.

Lista include companii specializate în sectorul apărării precum United Technologies, Military Armament Corporation şi Bushmaster Firearms Internaţional, precum şi Re/Max Real Estate, pe care Teheranul o acuză de “cumpărare şi vânzare de locuinţe în colonii localizate în teritoriile [palestiniene] ocupate”.

Pe de altă parte, Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul iranian a declarat că va propune o nouă lege privind etichetarea armatei americane şi a CIA ca grupuri teroriste.

Anunţul a fost un răspuns la un nou proiect de lege prezentat de politicieni americani, pe baza căruia Gărzile Revoluţionare ale Iranului vor fi trecute pe lista organizaţiilor teroriste.

“Armata americană este prezentă în numeroase crize regionale precum [cea din] Afganistan, Irak, Siria şi Yemen şi furnizează un suport masiv grupurilor teroriste”, a declarat Alaeddin Boroujerdi, preşedintele comisiei iraniene, conform unui raport al televiziunii de stat.

Tensiunile s-au intensificat între Teheran şi Washington de când preşedintele american Donald Trump a fost învestit oficial în luna ianuarie.

Trump a criticat în repetate rânduri controversatul acord încheiat în iulie 2015 între Iran şi marile puteri, pe baza căruia Teheranul trebuie să îşi restricţioneze programul nuclear în schimbul reducerii sancţiunilor internaţionale.

Washingtonul a impus luna trecută noi sancţiuni unor persoane şi companii care susţin programul iranian de rachete balistice şi forţele sale de elită, Gărzile Revoluţionare.

În plus, la sfârşitul săptămânii, Administraţia Trump a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva unor entităţi acuzate de colaborare cu programele de arme din Coreea de Nord şi Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe