Iranul testează o nouă rachetă în ciuda avertismentelor din partea SUA

Televiziunea de stat iraniană a difuzat imagini cu lansarea rachetei Khoramshahr. Racheta de rază medie a fost prezentată pentru prima dată vineri, în cadrul unei parade militare de profil înalt.
(AFP/Getty Images)

Testul de vineri seara a avut loc la o zi după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat că ţara sa este determinată să-şi întărească capabilităţile privind rachetele, ignorând criticile preşedintelui american Donald Trump la adresa programului nuclear iranian.

Rouhani a prezentat racheta Khoramshahr vineri, în timpul unei parade militare care a marcat aniversarea războiului Iranului cu Irakul în timpul lui Saddam Hussein, un război care a început în 1980 şi care a durat 8 ani.

„Racheta Khoramshahr are o rază de acţiune de 2.000 km şi poate transporta mai multe focoase”, a precizat agenţia oficială iraniană de ştiri IRNA, citându-l pe generalul Amir Ali Hajizadeh, şeful programului aerospaţial al Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.

În timpul discursului său de marţi la ONU, preşedintele american Trump a declarat că Iranul este un „regim criminal” şi un „stat distructiv şi gol, ale cărui principale exporturi sunt violenţa, vărsarea de sânge şi haosul”.

Noul test are loc, de asemenea, la peste o săptămână după ce SUA a anunţat sancţiuni economice împotriva a 11 persoane fizice şi companii din Iran care sunt acuzate de susţinerea Gărzilor Revoluţionare ale Iranului sau de implicare în atacuri cibernetice asupra băncilor americane. Totodată, SUA a prelungit suspendarea sancţiunilor pentru activităţi nucleare.

„Trezoreria va continua să ia măsuri dure pentru a contracara provocările Iranului, inclusiv pentru sprijinul acordat corpului Forţei Qods din cadrul Gărzilor Revoluţionare şi extremiştilor terorişti, pentru campania continuă de violenţe din Siria şi pentru atacurile cibernetice care urmăresc să destabilizeze sistemul financiar din SUA”, a precizat Steven Mnuchin, secretarul Departamentului Trezoreriei, într-o declaraţie publicată în 14 septembrie.

Noile sancţiuni prevăd îngheţarea tuturor activelor deţinute în SUA de persoanele şi companiile vizate şi interzic cetăţenilor şi rezidenţilor americani, precum şi companiilor americane, să facă afaceri cu aceştia.

Instituţiile financiare străine care fac afaceri cu persoanele şi companiile iraniene sancţionate riscă să îşi piardă accesul la sistemul financiar american, conform unei declaraţii publicate de Trezoreria SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe