Iranul agreează o nouă eră în relaţiile cu Occidentul (revista presei spaniole)

(photos.com)

Iranul şi-a blocat ameninţările nucleare şi ajunge la un acord privitor la o nouă eră în relaţiile sale cu Occidentul, scriu luni cotidienele spaniole, după pactul semnat la Geneva cu marile puteri ale lumii. În plus, situaţia politică din Andaluzia şi unele evenimente din Ţara Bascilor ocupă de asemenea unele dintre primele pagini ale cotidienelor spaniole de luni.

Iranul îşi blochează ameninţarea nucleară, iar pactul cu marile puteri marchează o nouă eră, după un deceniu de tensiuni, constată cotidianul El Pais. Acesta arată că Teheranul, sufocat de sancţiunile economice, a cedat presiunilor internaţionale. În pofida precauţiilor, momentul este plin de semnificaţii istorice, şi poate 'fi începutul unei serii de paşi inteligenţi', după cum spune chiar ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al ţării.

Iranul semnează un pact pentru o nouă eră în relaţiile sale cu Occidentul şi renunţă la bomba atomică în schimbul unor sancţiuni reduse, relatează la rândul său şi cotidianul La Vanguardia. Israelul vorbeşte de o 'greşeală istorică', iar unele voci critice din SUA consideră că preşedintele american Barack Obama a fost păcălit, precizează cotidianul catalan. În schimb, Iranul îşi va distruge uraniul îmbogăţit la 20% din materialul care ar putea servi construirii unei bombe atomice şi îşi menţine dreptul de a îmbogăţi uraniul sub 5%, în scopuri civile.

Pact transcendental între Occident şi Teheran, anunţă cotidianul El Periodico de Catalunya. Acesta scrie despre uşurarea simţită de marile puteri după semnarea acordului nuclear cu Iranul, dar şi despre faptul că Israelul vorbeşte de o 'greşeală istorică', în timp ce Obama susţine că, astfel, căile diplomatice s-au bucurat de succes. Îmbogăţirea uraniului este limitată şi se ridică o parte dintre sancţiunile impuse Teheranului, precizează aceeaşi publicaţie.

În plan politic intern, în Andaluzia, noua şefă a guvernului regional, socialista Susana Díaz, propune 'un val de schimbări', arată cotidianul El Pais. În acelaşi timp, secretarul general al PSOE, Alfredo Perez Rubalcaba, acuză Partidul Popular, de la guvernare, că ar 'avea o contabilitate ascunsă, dar şi un program electoral ascuns'.

Actualitatea din Andaluzia este urmărită şi de cotidianul ABC. Acesta scrie despre faptul că sindicatul spaniol UGT ar fi exportat la Madrid modelul andaluz al facturilor false, justificând ajutoare financiare primite de la primăria din oraşul madrilen Alcorcón cu chitanţe în neregulă, la care ar aplica şi un comision de 5%.

Rajoy dă undă verde înnoirii Partidului Popular din Andaluzia în cadrul unui congres urgent, scrie cotidianul La Razon, arătând că şeful executivului spaniol vrea să intervină în această filială din cauza lipsei de consens cu privire la alegerea unui lider care va trebui să se înfrunte cu Susana Díaz.

Cotidianul El Mundo scrie luni pe prima pagină a ediţiei tipărite despre faptul că actualul şef al executivului local din Ţara Bascilor, Inigo Urkullu, a prezentat în faţa guvernului central un plan pentru eliberarea a 450 de foşti membri ai ETA. În plus, tot în regiunea bască, Santiago Abascal Conde, secretar general pentru educaţie în filiala locală a Partidului Popular, a anunţat că părăseşte formaţiunea şi îl acuză pe premierul Rajoy că 'şi-a trădat ideile' şi că şi-a menţinut puterea şi conducerea în cadrul formaţiunii, dezamăgindu-şi militanţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe