Iran lansează în spaţiu o pisică persană

Iran: „Principalul voluntar" pentru misiunea spaţială este „o pisică persană" de la „rasa cea mai celebră în lume".
Iran: „Principalul voluntar" pentru misiunea spaţială este „o pisică persană" de la „rasa cea mai celebră în lume". (Rohollah Vahdati / AFP / Getty Images)

Iranul ar putea lansa în spaţiu o pisică persană, ca parte din programul pentru trimiterea în spaţiu a primului astronaut iranian, programată pentru sfârşitul acestui deceniu, a raportat agenţia de ştiri oficială IRNA citând un responsabil al Agenţiei Spaţiale iraniene.

„Principalul voluntar" al misiunii este „o pisică persană" aparţinând „celei mai celebre rase din lume", a declarat cu evidentă mândrie naţionalistă, Mohammad Ebrahimi, şef al Centrului de Cercetare pentru operatorii de transport aerospaţiali de la Agenţia Spaţială iraniană.

Alegerea animalului urmează cazului controversat al maimuţei care a fost deja lansată în spaţiu şi adusă înapoi, în viaţă susţine Iranul, pe Pământ, în ianuarie. Presa britanică, citând surse israeliene, a susţinut că experimentul ar fi fost un fals deoarece imaginile animalului prezentate după misiune erau foarte diferite de imaginile filmate înainte de decolarea rachetei (probabil maimuţa a murit în urma unui atac de cord, din cauza stresului).

Ca răspuns, mass-media iraniană a susţiut cu tărie succesul călătoriei „primei maimuţe astronaut din Iran", numită „Aftab" ( soare ), pentru care a fost construită, în luna martie, o mare cuşcă de onoare într-o grădină zoologică şi un muzeu unde animalul ar fi fost găzduit după experiment.

În afară de aspectul suferinţei produse de stresul unei lansări pe orbită, problema maimuţelor şi pisicilor lansate în spaţiu de iranieni este urmărită cu interes de comunitatea internaţională pentru alte motive: Occidentul bănuieşte că Iranul, în ciuda negărilor repetate, încearcă să dezvolte rachete balistice cu rază lungă, capabile să transporte focoase convenţionale sau nucleare. Din acest motiv Teheranul a fost criticat pentru diversele lansări de sateliţi şi rachete care au avut loc din 2009.

În special, pentru lansarea maimuţei Aftab, Statele Unite ale Americii au denunţat încălcarea unei rezoluţii ONU. Iranul subliniază mereu că este unul dintre cei 24 de membri fondatori ai Comisiei Naţiunilor Unite pentru utilizarea paşnică a spaţiului cosmic (COPUOS) , creat în 1959.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură