IPP: Femeile nu trebuie să fie obligate să facă şedinţe de consiliere pentru a renunţa la avort

(photos.com)

Institutul pentru Politici Publice (IPP) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) critică noua propunere legislativă prin care femeile urmează să fie obligate să asiste la şedinţe de consiliere pentru a renunţa la întreruperea de sarcină la cerere.

Propunerea legislativă la care se face referire priveşte înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criză de sarcină iniţiată de deputaţii PDL Marius Dugulescu şi Sulfina Barbu şi co-semnată de alţi 49 de deputaţi şi senatori de la PDL, grupul minorităţilor naţionale şi PSD.

Potrivit IPP, propunerea impune femeilor care doresc să întrerupă o sarcină să treacă, anterior intervenţiei, printr-o perioadă obligatorie de consiliere la un cabinet specializat pentru o perioadă de cel puţin 5 zile.

IPP consideră că prin obligativitatea semnării unei certificat de consiliere de către pacientă prin care este informată că "avortul înseamnă încetarea vieţii, deoarece fătul este o fiinţă umană vie chiar din momentul concepţiei sale", dar şi prin prezentarea examinării ecografice a sarcinii şi a înregistrării fotografice a acesteia, prin informarea despre alternativele la avort se va genera o presiune emoţională nejustificată asupra femeilor.

IPP şi SNMF înţeleg importanţa consilierii astfel încât femeia respectivă să fie sprijinită să ia singură decizia potrivită, dar resping tentativa de obligare a femeii de a parcurge procedurile de consiliere descrise în acest proiect de act normativ care sunt îndreptate spre determinarea acesteia de a renunţa la intervenţia medicală, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Solicităm autorităţilor române - Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii - să respingă această iniţiativă în forma în care a fost înregistrată recent la Parlament şi să promoveze alte politici publice cum ar fi: planningul familial, politici de contracepţie care pot într-adevăr contribui în mod responsabil la combaterea fenomenului îngrijorător al sarcinilor nedorite şi, corelativ, al creşterii numărului de avorturi", se precizează în comunicatul IPP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne