Iohannis: Nu se doreşte dezvoltarea unui paralelism cu NATO

Prezent la Consiliul European de la Bruxelles, şeful statului a declarat că, la nivel de UE, se doreşte dezvoltarea unor structuri care să le completeze pe cele NATO, nu care să le concureze.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Colaborarea structurată pe securitate şi apărare externă este una dintre temele deosebite ale reuniunii Consiliului European, a declarat joi, la Bruxelles, preşedintele Iohannis, precizând că nu se doreşte dezvoltarea unui paralelism cu NATO, ci dezvoltarea unor structuri care satisfac nevoile UE, relatează Agerpres.

"Avem Consiliul de vară şi avem o agendă foarte bogată. Aş menţiona, poate, dintre toate temele care sunt astăzi pe ordinea de zi una care e, poate, mai deosebită şi anume aşa-numitul PESCO, deci colaborarea structurată pe securitate şi apărare externă.

Aici, România este foarte interesată, fiindcă dorim să existe o colaborare strânsă între toate statele membre ale Uniunii şi noi o să ne aducem aportul aici, dar, evident, cu aceeaşi menţiune pe care am făcut-o şi cu altă ocazie.

Nu vrem să dezvoltăm un paralelism cu NATO, ci vrem să dezvoltăm structuri care, pe de-o parte, satisfac nevoile Uniunii, pe de altă parte, se completează şi nu se concurează cu structurile NATO", a declarat Iohannis, întrebat fiind, la sosirea la sediul Consiliului European, care este mandatul cu care vine România la reuniunea de la Bruxelles.

Preşedintele a mai precizat că la reuniunea Consiliului European sunt şi alte "teme grele", precum migraţia, piaţa digitală etc.

Întrebat care este oferta ţării noastre în ceea ce priveşte grupurile de luptă şi programul de dezvoltare a capabilităţilor militare, Iohannis a răspuns că nu s-a ajuns în această fază.

"Nu s-a ajuns încă în această fază unde se discută concret de grupuri de luptă sau capacităţi care vor fi angajate. În această fază, mai exact astăzi, se doreşte o discuţie de principiu pentru a şti dacă statele membre, în principiu, sunt de acord să se conceapă o astfel de colaborare structurată (...).

Din partea Comisiei au fost prezentate trei scenarii posibile şi se doreşte a verifica opţiunea statelor membre în aceste chestiuni. Va fi o discuţie care, în final, bănuiesc că se va finaliza cu un acord pe elaborarea unui concept", a mai afirmat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne