Interviu în exclusivitate cu Gabriela Szabo

Grand Hotel Phoenicia, decernarea titlului de Ambasador al Turismului  Românesc, ceremonie oficiată  de către Maria Grapini, ministru delegat  pentru IMM-uri si Turism. În imagine, Maria Grapini şi Gabi Szabo
Grand Hotel Phoenicia, decernarea titlului de Ambasador al Turismului Românesc, ceremonie oficiată  de către Maria Grapini, ministru delegat pentru IMM-uri si Turism. În imagine, Maria Grapini şi Gabi Szabo (Epoch Times România)

Doamna Gabriela Szabo, reputată campioană olimpică, mondială şi naţională, a primit luni, în cadrul Galei de decernare a titlului de Ambasador al Turismului, "paşaportul de ambasador al turismului", oferit celebrei noastre sportive pentru a promova România în călătoriile sale în străinătate.

Iniţiativa acestei acţiuni a avut-o ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism, Maria Grapini, şi îşi propune promovarea ţării noastre, a valorilor incontestabile pe care le are România şi prin intermediul personalităţilor de valoare recunoscute în plan intern şi internaţional.

Cele opt personalităţi îndrăgite ale culturii şi sportului românesc care au primit, luni, paşaport de ambasador al turismului din partea Ministerului Turismului pentru a promova România în călătoriile lor în străinătate, la prima ediţie a Galei de decernare a titlului de Ambasador al Turismului Românesc sunt: Gabriela Szabo, Ilie Năstase, Grigore Leşe, Ivan Patzaichi, Elisabrta Lipă, Ştefan Popa Popas, Iolanda Balaş Soter şi Gheorghe Zamfir.

Doamna Maria Grapini a declarat că "Toţi aceşti ambasadori nu au trebuit să fie convinşi, au fost de acord imediat, le mulţumesc, îi voi aprecia toată viaţa mea. E o primă etapă a programului: România promovată prin valori, unul nou, care va aduce un avantaj României. Le mulţumesc că fac voluntar ceea ce fac".

La ceremonie au fost prezenţi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană.

Reputata noastră campioană olimpică, mondială şi naţională, Gabriela Szabo a avut amabilitatea de a acorda reporterilor Epoch Times un interviu în exclusivitate, în care ne-a vorbit despre dorinţa ei de a face lucrurile cu pasiune şi îşi exprima speranţa că făcând ceea ce îi place "la un moment dat lucrurile se vor îndrepta în sportul românesc."

Va prezentăm în continuare interviul integral acordat publicaţiei Epoch Times.

Gabriela Szabo: "Am vrut întotdeauna să ajut atletismul într-un fel sau altul ... dar nu prin prisma numelui pe care îl am... sau prin relaţiile pe care le am în mediul internaţional, nu. Mi-am dorit să fac lucrurile cu pasiune şi să devin un lider pentru acest sport şi să trag după mine toată floarea atletismului românesc. Din păcate lumea nu a înţeles, a fost vrăjită de toate sumele de bani promise. Eu sper să se întâmple lucrul asta, dar aşa cum am spus la alegerile sau la adunarea generală de alegeri de la federaţia română de atletism că: nu banul generează performanţa ci performanţa generează banul.

Da, trăim într-o societate de consum şi avem nevoie de bani şi performanţa are nevoie de bani, dar vedeţi, diferenţa dintre străini şi români este că străinul face sport de plăcere, pe când la noi este doar o motivaţie de a face bani."

Adică, degeaba aducem bani dacă nu avem în ce să-i investim, întâi trebuie să facem perfomanţa pentru a cheltui banii pe care-i avem."

La întrebarea reporterului dacă va mai candida, Gabi Szabo a spus : "Deocamdată nu mă gândesc la aşa ceva, deocamdată vreau să fac lucrurile cu pasiune. Vă invit pe data de 21 septembrie, începând cu ora 10, chiar aici la Băneasa, unde o să fac un eveniment sportiv, un cros în care să invit şi familiile şi copiii şi cei care iubesc să facă mişcare, adică, eu mă voi implica foarte tare pe partea de promovare. Fac ceea ce îmi place cu mare drag şi la un moment dat, nu ştiu, lucrurile se vor îndrepta în sportul românesc."

La întrebarea reporterului dacă în ţările în care a concurat sportivii o întrebau despre România şi doreau să viziteze România, Gabi Szabo a răspuns: "Da! Să ştii că da! Eu fac parte din comisia de dezvoltare a cluburilor, de la nivelul Asociaţiei Europene de Atletism, iar colega mea din Danemarca, chiar îşi dorea foarte tare să vină cu un lot în Munţii Bucegi la Piatra Arsă. Am avut privilegiul să aduc în România pe 4 noiembrie anul trecut, tot ce înseamnă board-ul comisiei de atletism, şi a fost o plăcere pentru ei să descopere România, să vadă ce frumos este Bucureştiul. Ei au venit cu teamă la Bucureşti, unii dintre ei, şi când au plecat mi-au promis că se vor întoarce cu familiile lor, ceea ce pentru mine înseamnă că a fost un lucru deosebit şi am încercat să le arătăm partea frumoasă a Bucureştiului."

La întrebarea reportului despre Jocurile Olimpice de la Rio, Gabi Szabo a explicat "Jocurile Olimpice nu sunt o glumă, iar pregătirea până la Jocurile Olimpice este un drum foarte, foarte lung. Surprizele pot să apară de unde nu te aştepţi, şi te dedici zi şi noapte obiectivului pe care ţi l-ai trasat, nimic nu este imposibil, de ei depinde. Dar v-am spus că totul trebuie făcut cu mare pasiune şi că nu trebuie să pui în faţă întotdeauna banul. Da, trăim într-o societate de consum şi avem nevoie de bani şi performanţa are nevoie de bani, dar vedeţi, diferenţa dintre străini şi români este că străinul face sport de plăcere, pe când la noi este doar o motivaţie de a face bani."

Gabriela Szabo a fost desemnată în 1999 drept cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei. A stabilit recorduri mondiale la 2.000 m, în 1998, şi la 5.000 m, în 1999, la Dortmund.

Când avea 12 ani a fost descoperită întâmplător la un cros şcolar. În anul 1994 a intrat în competiţiile de senioare ca urmare a rezultatelor remarcabile obţinute la juniori. Gabriela a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m şi cu bronz şi respectiv argint la proba de 1.500 m la Jocurile Olimpice din 1996 şi 2000.

A fost de asemenea de patru ori campioană mondială la seniori şi o dată la juniori. Este vicecampioană olimpică în Atlanta, la 10.000 de metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne