Instanţa, undă verde pentru Piedone. "Comunitatea este singura în măsură să sancţioneze candidatul"

Nemulţumiţi că Piedone a decis să intre în cursa electorală pentru un nou mandat de primar, mai mulţi supravieţuitori şi rude ale celor ce şi-au pierdut viaţa în urma tragediei de la Colectiv i-au contestat candidatura în instanţă, însă au primit un răspuns nefavorabil. Instanţa explică motivele care stau în spatele deciziei.
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (wikipedia.org)

Singura în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al candidatului este comunitatea pe care acesta doreşte să o reprezinte, prin votul majorităţii membrilor săi, au explicat magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 în motivarea deciziei prin care au respins contestaţia depusă de Asociaţia "Colectiv pentru Viitor" privind candidatura lui Cristian Popescu Piedone.

"Instanţa subliniază că legea (...) nu prevede drept condiţie de admisibilitate a candidaturii buna reputaţie a candidatului şi nici nu ar putea stipula o asemenea condiţie, întrucât într-un stat democratic fiecare cetăţean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abţină de la a-l vota.

A lăsa o asemenea apreciere de ordin subiectiv – buna reputaţie a candidatului – la latitudinea unui număr restrâns de persoane (membrii biroului electoral, judecători etc.), cu consecinţa împiedicării unei persoane, care îndeplineşte formal condiţiile legale, să candideze, ar contraveni acestui principiu democratic că fiecare persoană este liberă să voteze un reprezentant al comunităţii sale, în funcţie de aprecierea subiectivă a fiecărui votant şi de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocată de această candidatură unui grup de persoane şi indiferent de numărul acestora", a explicat instanţa în motivarea citată de Mediafax.

Magistraţii au explicat că, în lipsa unei hotărâri definitive de condamnare, fiecare persoană (inclusiv candidaţii la funcţiile publice) beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, conform Constituţia României.

"Instanţa subliniază, ca urmare a depunerii cazierului judiciar, că intimatul (Piedone, n.r.) nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de petenţi şi este considerat nevinovat până la proba contrară, neavând obligaţia de a-şi dovedi nevinovăţia, întrucât aceasta este prezumată de lege.

Cetăţenii cu drept de vot sunt cei care decid, în urma voturile exprimate în mod legal, asupra oportunităţii unei candidaturi", iar "în absenţa unor motive expres prevăzute de lege care să împiedice intimatul să depună candidatura sus-menţionată, comunitatea al cărui reprezentant intenţionează să fie acesta este singura în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al candidatului, prin votul majorităţii membrilor săi", mai precizează instanţa.

Judecătoria Sectorului 4 a respins, duminică, contestaţia depusă de membrii Asociaţiei "Colectiv pentru Viitor" împotriva candidaturii lui Cristian Popescu-Piedone pentru un nou mandat de primar. Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi contestată.

"Am uzat de un drept contestând cu argumente irefutabile o hotărâre a Judecătoriei Sectorului 4, prin care s-a acceptat candidatura unei persoane care şi-a dovedit incapacitatea de a conduce şi administra instituţia Primăriei garantând totodată siguranţa publică.

Noi nu schimbăm guverne sau alte instituţii. Ne exercităm drepturile în condiţiile în care viaţa ne-a fost pusă în pericol prin acte administrative emise de Dl. Piedone", au transmis reprezentanţii Asociaţiei "Colectiv pentru Viitor", care consideră că, prin candidatura sa, Piedone "nu ezită să ne reconfirme că apropiaţii noştri au murit degeaba".

Reamintim că Piedone a demisionat din funcţia de primar după ce miile de oameni care s-au revărsat în stradă, revoltaţi de drama din Colectiv, i-au cerut demisia. Lui Piedone i s-a reproşat că, deşi avea doar două cluburi în tot sectorul, nu s-a asigurat că acestea funcţionează corect, la standarde care să nu pună în pericol viaţa cetăţenilor.

Iniţial arestat preventiv pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual în legătură cu autorizarea Clubului Colectiv, edilul a fost pus rapid în libertate. Cazul este cercetat, în continuare, de procurorii DNA.

Acum, Cristian Popescu Piedone a decis să revină în prim planul politicii româneşti şi intenţionează să obţină un nou mandat de primar al Sectorului 4.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne