Infractorii chinezi afectează un oraş italian

Chinezi de-a lungul străzii Pistoiese, una din arterele principale din Prato, poreclită de locuitorii lui Prato "Chinatown", în această fotografie de arhivă din 2009
Chinezi de-a lungul străzii Pistoiese, una din arterele principale din Prato, poreclită de locuitorii lui Prato "Chinatown", în această fotografie de arhivă din 2009 (Fabio Muzzi / AFP / Getty Images)

Oraşul Prato din Italia are cel mai mare număr de imigranţi chinezi din Europa. Primarul oraşului, Roberto Cenni, a declarat într-un interviu cu The Epoch Times că se aşteaptă ca Beijingul să îşi asume responsabilitatea pentru activităţile infracţionale violente ale companiilor conduse de imigranţii chinezi din regiune.

Poliţia din Prato a investigat aproximativ 400 din cele 4000 de companii din cartierul chinezesc din oraş, în 2012. Ei au descoperit activităţi ilegale în 90 la sută din companii, aspect ce a dus la punerea lor sub sechestru.

Mulţi dintre imigranţii chinezi nu au documente, iar încălcările drepturilor omului care însoţesc traficul de fiinţe umane sunt excesive în cartierul chinezesc din Prato. Cenni enumeră şi alte activităţi ilegale care afectează regiunea: "transferul ilegal al masei monetare în străinătate, precum şi deschiderea unor noi activităţi ilegale mascate, cum ar fi prostituţie în saloane de masaj, jocuri de noroc şi extorcare de fonduri. [Aceasta] este tragedia care are loc în zone ale comunităţii italiene care au fost odată prospere".

"Dacă acest cartier a crescut atât de mult este pentru că procesul a fost finanţat din China", susţine Cenni. "Din acest motiv, mă aştept la o colaborare din partea guvernului [chinez] şi sper că va exista o schimbare a direcţiei în acest sens".

Prato este un oraş vecin cu Florenţa, care are o industrie textilă bogată ce s-a dezvoltat încă din Evul Mediu. Cu aproximativ 20 de ani în urmă chinezii au început emigrarea în masă în Florenţa, iar din 1995 în Prato, pentru a lucra în această industrie. Acum, oraşul de aproximativ 180.000 de persoane găzduieşte circa 60.000 de chinezi - 30 la sută din populaţie, dintre care mulţi sunt imigranţi ilegali.

În conformitate cu legislaţia italiană, imigranţii chinezi fără acte nu sunt deportaţi dacă administraţia chineză nu îi recunoaşte. Ei ajung cam ai nimănui din punct de vedere juridic.

Răspunsul Ambasadei Chinei

Ambasadorul chinez în Italia, Ding Wei, a vorbit în octombrie 2012 despre dorinţa Chinei de a-i "lua înapoi pe cei care sunt în detenţie în Italia", potrivit publicaţiei italiene Go News şi altor mass-media italiene.

"Există un canal oficial între China şi Italia în această direcţie, fiind un proces care se desfăşoară foarte bine", susţine Ding. "Ministerul Securităţii Publice din China şi Ministerul italian de Interne conlucrează foarte strâns".

Cenni susţine că în practică, ambasada a fost lentă în a acţiona, astfel încât poliţia din Prato şi-a intensificat propriile iniţiative de a lupta împotriva activităţilor ilegale din comunitatea chineză.

După ce poliţia a închis 13 producători de îmbrăcăminte la sfârşitul lunii decembrie, purtătorul de cuvânt al poliţiei municipale Aldo Milone a declarat: "Cred că nu există nicio altă cale decât să continuăm sechestrările".

Traficul de fiinţe umane

La o staţie de tren din Prato, doi chinezi făceau cu mâna reporterilor Epoch Times. Cel mai vorbăreţ dintre cei doi a spus că trăieşte bine în Prato, deoarece lucrează acolo în mod legal.

"Ei îmi dau mult de lucru. Totul fiind legal", spune el. Cu toate acestea, mulţi dintre compatrioţii săi sunt la mila unor "oameni răi ... nişte infractori de temut. Ei nu plătesc impozite şi creează locuri de muncă pentru imigranţii ilegali, aceştia lucrând, mâncând şi dormind în aceeaşi cameră".

Cenni susţine "Ocazional asistăm la crime şi şantaj, care în mod clar indică nivelul ridicat de teamă şi ameninţare". Mulţi lucrători sunt "controlaţi cu cruzime de oamenii fără inimă", susţine Cenni.

Raportul Comisiei Americane Parlaemtnare-Executive cu privire la China din 2012 a indicat paşii pe care regimul chinez îi întreprinde pentru a rezolva problema traficului de fiinţe umane şi a implementa respectarea drepturilor muncitorilor săi – sau lipsa lor.

"China rămâne o ţară de origine, de tranzit şi de destinaţie pentru traficul de bărbaţi, femei şi copii", se arată în raport. "Guvernul chinez a aderat la Protocolul ONU privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special femei şi copii (UN TIP Protocol) în decembrie 2009, însă legislaţia internă chineză continuă să nu respecte pe deplin protocolul UN TIP".

Salariile şi condiţiile de muncă din China, într-o varietate de industrii, provoacă demonstraţii în masă. De asemenea, raportul arată că promisiunile făcute de Partidul Comunist Chinez privind ratificarea Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice (PIDCP) nu s-au materializat.

Raportul citează reforme administrative şi judiciare "nespecificate" pentru pregătirea aprobării PIDCP într-un viitor neprecizat - o formulare foarte vagă a unei cereri similare făcută în planul de acţiune al guvernului din 2009-2010".

Cenni susţine că regimul chinez trebuie să înţeleagă cum să "se comporte cu lumea exterioară într-un mod adecvat" şi că "trebuie să conştientizeze care sunt direcţiile fundamentale ale lumii".

Din cauză că numerioase persoane operează ilegal în cartierul chinezesc din Prato, devine dificil ca imigranţii chinezi să mai conducă activităţi legale pe teritoriul lor - activităţile ilegale oferă preţuri mult mai bune decât cele legale - a afirmat el.

Primarul a discutat despre provocările sale, inclusiv dorinţa sa de a oferi servicii de îngrijire medicală şi educaţie pentru imigranţi, dar a declarat că este incapabil să gestioneze o populaţie ilegală la un nivel oficial.

"Este necesar ca legile să fie respectate. În caz contrar situaţia se va agrava şi va afecta întreaga comunitate", susţine Cenni.

Valul de imigrare a fost iniţial privit ca o oportunitate pentru dezvoltarea oraşului. Dacă practicile ilegale vor fi înfrânate, acesta încă ar putea reprezenta un avantaj pentru zonă, a afirmat Cenni.

"[Având] experienţă în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, ar putea fi o mare oportunitate ca acest cartier să ajungă să influenţeze moda întregii Europe. Este păcat că lucrurile nu stau aşa din cauza acestei stări de ilegalitate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe