India nu este ţară pentru femei

Când se împlineşte o lună de la tragicul viol asupra lui Jyoti Singh Pandy, studenta la fizioterapie în vârstă de 23 de ani, care avea să moară în urma rănilor într-un spital, India încearcă să-şi revină după această întâmplare nefericită, în timp ce alte agresiuni de acelaşi gen, survenite în ultimele zile, au tulburat profund ţara şi opinia publică din întreaga lume. Cazul acestei tinere care părea să fi atins culmile barbariei a dezvăluit o problemă endemică gravă, care a plasat India pe harta mediatică a violenţelor comise împotriva femeii, notează miercuri ziarul El Mundo.

Şi în timp ce unii credeau că după acest caz atât de barbar nu se va mai vedea nimic nou, ultimele zile au fost marcate de tragediile altor fete violate, abuzate şi ucise. Povestea se repetă. Vinerea trecută şase bărbaţi au violat la Punjab o femeie în vârstă de 29 de ani, în împrejurări similare. Călătorea cu autobuzul, noaptea, şi a fost agresată sexual în grup, înainte de a fi aruncată din mers. Din fericire, spre deosebire de prima victimă, aceasta a supravieţuit. Sâmbătă era arestat în statul Maharastra, un alt bărbat acuzat de viol şi ucidere a unei fetiţe de 9 ani. El fusese pus în libertate după ce comisese acelaşi delict în 2003. Duminică, poliţia descoperea într-o livadă din statul Bihar, corpul neînsufleţit al unei femei de 32 de ani. Fusese violată, tot în grup, şi apoi spânzurată de un copac.

Iar marţi mii de cetăţeni au protestat în statul Goa faţă de violarea unei fetiţe de 7 ani, în toaleta şcolii. Protestele au devenit tot mai numeroase şi mai violente, iar în capitală s-au soldat cu incidente şi cu moartea unui poliţist. O mare parte a societăţii a spus 'gata' acestor delicte care se repetă în toată ţara, la distanţă de 20 de minute. Sistemul judiciar indian, copleşit de 32 de milioane de cazuri care vor avea nevoie de 320 de ani pentru a fi rezolvate, a deschis deja proces agresorilor studentei Singh Pandy iar procedurile privind restul cazurilor ar urma să fie accelerate.

Guvernul indian a auzit glasurile de protest, nu doar ale femeilor, ci şi ale unei societăţi care aspiră să intre deplin în secolul XXI. India este o ţară încă rurală, cu o populaţie de 1, 2 miliarde de locuitori - dintre care 60% sunt analfabeţi - şi unde sistemul împărţirii pe caste, abolit în urmă cu 60 de ani, rămâne încă prezent. Delictele de agresiune sexuală în India sunt doar o parte a spectrului violenţei şi discriminării care, potrivit experţilor, provoacă moartea a între 1 şi 2 milioane de femei anual. În fiecare an sunt arse de vii 100.000 de femei, în timp ce 125.000 sunt victime ale agresiunilor fizice. Între 25.000 şi 100.000 de crime sunt rezultatul unor litigii privind zestrea - o tradiţie ilegală, încă în vigoare - cu o consecinţă de 130.000 de infanticide anuale.

Deşi în prezent rata de şcolarizare a femeilor este egală cu cea a bărbaţilor, un sondaj guvernamental arată că 54% dintre femei consideră violenţa conjugală o practică obişnuită, mai ales când acestea sunt nevoite să locuiască cu socrii. Conform tradiţiei, femeia măritată se mută cu familia soţului, în calitate de 'femeie de casă suplinitoare'. Potrivit lui K. Srinath, preşedintele Fundaţiei Sănătăţii Publice din India, în ţară are loc 'o escaladare a tensiunilor'. Concluzia, înţeleaptă şi evidentă, este că femeile încep să-şi facă auzite glasurile într-o societate patriarhală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe