Incidente la o manifestaţie pro-unirea cu România la Cahul

Poliţia fost nevoită să intervină pentru a calma câteva zeci de susţinători ai comuniştilor, membri ai partidului Patrioţii Moldovei şi ai Ligii Tineretului rus, care au încercat să blocheze duminică un marş unionist la Cahul.

Acţiunea Civică 2012, o organizaţie care reuneşte mai multe grupări care promovează ideea unirii Republicii Moldova cu România, a organizat un miting la Cahul, la finalul căruia era anunţată incendierea unor simboluri comuniste.

Circa 100 de persoane, cu simboluri ale Republicii Moldova, au încercat să îi oprească, dar au fost opriţi de intervenţia în forţă a trupelor de ordine.

Potrivit surselor locale, este vorba, în majoritate, de oameni plătiţi cu câte 50 de lei pentru a provoca dezordine. Ei au aruncat cu ouă şi roşii asupra celor circa 200 de manifestanţi paşnici al căror miting a fost autorizat de către autorităţi cu mult timp înainte.

Simbolurile comuniste au fost scoase în afara legii în Republica Moldova, ţară care a făcut parte din URSS, la şedinţa din 12 iulie a.c. Potrivit proiectului de lege iniţiat de Partidul Liberal, care a condamnat şi crimele acestui regim, secera şi ciocanu, steaua în cinci colţuri şi alte însemne ale acestei doctrine, sunt acum ilegale pe teritoriul ţării.

Acţiunea Civică 2012 mai are programat un miting, pe 5 august, în oraşul Bălţi, iar autorităţile acestei localităţi, unde populaţia rusofonă are o pondere mare, încearcă să împiedice desfăşurarea acestui eveniment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe