Incendiile violente din Catalonia provoacă trei morţi şi haos în regiune (revista presei spaniole)

Incendiu de vegetaţie
Incendiu de vegetaţie (Marc Piscotty / Getty Images)

Violenţa unor incendii de pădure izbucnite în Catalonia şi încă nemenţinute sub control apar luni pe unele dintre primele pagini ale cotidienelor spaniole, care scriu mai ales despre bilanţul catastrofelor - trei morţi şi mai mulţi răniţi. Pe de altă parte, presa spaniolă abordează din nou şi situaţia economică şi politică prin care trece ţara.

Trei morţi şi 24 de răniţi în două incendii de proporţii, petrecute în provincia catalană Girona, anunţă cotidianul El Pais pe prima pagină, şi mai consemnează cum un bărbat de 60 de ani şi fiica lui în vârstă de 15 ani au murit după ce s-au aruncat în mare de pe faleză, pentru că s-au văzut înconjuraţi de flăcări.

Un incendiu fatal - titrează cotidianul El Periodico de Catalunya. Au fost distruse în câteva ore 13.000 de hectare, iar violenţa incendiilor izbucnite în Catalonia îi depăşeşte pe pompieri şi provoacă trei morţi, mai scrie publicaţia menţionată, relatând totodată cum în Portbou, un bărbat şi fiica lui au murit după ce s-au aruncat în mare, în încercarea de a scăpa de flăcări. Ministerul de Interne le interzice localnicilor să iasă din case, după ce au observat şi haos în circulaţie, odată cu blocarea unor şosele şi a unor linii de tren, şi pe măsură ce flăcările încă nu pot fi stinse de pompieri, mai scrie cotidianul catalan.

Foc, frică şi moarte, scrie şi La Vanguardia tot pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni. Acest cotidian notează de asemenea că bilanţul victimelor include trei morţi şi cel puţin 22 de răniţi, după ce flăcările au distrus mii de hectare de pădure. Mii de maşini au fost prinse vreme de ore întregi pe şosele închise din cauza violenţei focului, care se deplasa cu 6 kilometri la oră, relatează de asemenea cotidianul citat.

El Pais consemnează pe prima pagină din declaraţiile făcute de fostul premier socialist Felipe Gonzalez - 'Rajoy este obligat să ajungă la un mare acord naţional' - care crede că actualul premier conservator a permis o intervenţie financiară considerată totală, doar în schimbul unei linii de credite de 30 de miliarde de euro.

Partidul Popular scade 9 puncte procentuale în preferinţele de vot ale alegătorilor, după scrutinul general organizat anul trecut în 20 noiembrie, iar socialiştii din opoziţie câştigă numai 8 zecimi de punct, anunţă cotidianul El Mundo, potrivit unui sondaj cerut de cotidian. Acesta comentează că niciuna dintre datele astfel obţinute nu favorizează guvernul în privinţa sprijinului sau încrederii cetăţenilor faţă de noile măsuri de austeritate.

Lipsa de lichiditate lasă executivele regionale ale comunităţilor autonome spaniole în mâinile lui Rajoy, semnalează cotidianul ABC, cu precizarea că Andaluzia şi Catalonia sunt cele care au cea mai mare nevoie de bani publici - un total de aproape 13 miliarde de euro anul acesta, pentru asigurarea cheltuielilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe