În 2014 producţia de petrol în Rusia a atins cote maxime

Sonde petroliere
Sonde petroliere (youtube.com)

Volumul de ţiţei extras în Rusia, a bătut recordul în 2014, pe întreaga perioadă post-sovietică, a declarat vineri Ministerul Energiei din Federaţia Rusă.

Potrivit ministerului, extragerea volumului de petrol de 10,58 de milioane de barili pe zi a fost posibilă numai datorită contribuţiei micilor producători privaţi.

Conform datelor Agenţiei Energetice Internaţionale, volumul de ţiţei extras în Rusia a atins apogeul încă în perioada Uniunii Sovietice, în 1988, când acesta de cifra la 11,41 de milioane de barili. În perioada Uniunii Sovietice, Rusia a fost cel mai mare producător de petrol (până la 90%).

În 1991, înainte de prăbuşirea URSS, volumul producţiei de petrol a scăzut până la 9,24 mln de barili pe zi.

După prăbuşirea Uniunii Sovietice, volumul producţiei de petrol a crescut până la 10 mln de barili pe zi abia în anul 2009. Un an mai târziu, în 2010, Rusia a devenit din nou cel mai mare producător de petrol, întrecând chiar şi Arabia Saudită. Acest lucru a fost posibil numai datorită exploatării unor noi câmpuri, cum ar fi Vankorskoe, Uvatskoe, Talakanskoe.

În 2014 Rusia a atins din nou cote record la extragerea petrolului, însă acum se confruntă cu problema reducerii volumului de petrol extras pentru a menţine preţul stabilit în întreaga lume. Cu toate că Ministerul Energeticii, nu admite o astfel de opţiune, preşedintele LUKOIL, Leonid Fedun, consideră totuşi că pentru următorii 4-5 ani, volumul de petrol din ţară s-ar putea reduce cu 7%. El consideră că acest lucru se va întâmpla din cauza scăderii preţului petrolului şi a sancţiunilor impuse Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie