Impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite ar putea fi majorat de autorităţile locale cu 500%

Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil, miercuri, reintroducerii în Codul fiscal a prevederii conform căreia consiliile locale vor avea posibilitatea de a majora cu până la 500% impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, informează Mediafax.

Cel care a propus reintroducerea acestei prevederi în cadrul dezbaterilor din comisie pe tema cererii de reexaminare a Codului fiscal a fost secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Dan Manolescu, care a susţinut că autorităţile locale şi-au exprimat această dorinţă.

Noul lider al deputaţilor PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat că este de acord, însă cu condiţia ca această prevedere să se aplice de la 1 ianuarie 2016. La rândul său, preşedintele comisiei, pesedistul Viorel Ştefan, a afirmat că în urma consultărilor liderilor partidelor politice s-a ajuns la un consens în această privinţă.

S-a trecut la vot, iar amendamentul a fost adoptat cu 19 voturi "pentru" şi două "împotrivă". O serie de deputaţi au atras atenţia că trebuie specificat ce înseamnă clădiri şi terenuri neîngrijite, subliniind, totodată, că există riscul ca această prevedere să fie aplicată discriminatoriu de primari.

În final, membrii comisiei au fost de acord cu amendamentul privind acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilan.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare, se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie