Implementarea Reformei Justiţiei din R.Moldova costă 124 de milioane de euro

Două miliarde de lei sau circa 124 de milioane de euro va costa implementarea strategiilor de reformare a sistemului judiciar pentru anul 2011-2016.

Potrivit Ministrului Justiţiei, Oleg Efrim, o parte din bani vor fi asiguraţi de către donatorii externi, iar cealaltă parte va fi acoperită din bugetul de stat, menţionând: "Avem deja 8,8 milioane de dolari din partea Guvernului american, care au venit printr-un proiect USAID. Uniunea Europeană ne oferă alte10 milioane de euro, pe o perioadă de 3 ani, pentru politicile în domeniul Justiţiei. Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile actelor pentru programul de suport bugetar în valoare de 52-60 de milioane de euro".

Oficialul a mai precizat că pentru anul 2012, Moldova are destule resurse financiare pentru implementarea strategiilor de reformare a sistemului judiciar.

Deşi lichidarea judecătoriilor economice este una din principalele acţiuni de reformare a justiţiei, ministrul a menţionat că hotărârea Curţii Constituţionale, care a declarat ilegală lichidarea instanţelor în cauză, trebuie respectată.

Precizăm că strategia de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016 are şapte piloni de bază: sistemul judecătoresc, justiţia penală, accesul la justiţie şi executarea hotărârilor judecătoreşti, integritatea actorilor sectorului justiţiei, rolul justiţiei în dezvoltarea economică, respectarea drepturilor omului în sectorul justiţiei şi sectorul justiţiei bine coordonat, administrat şi responsabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe