Îmbătrânirea: teorii şi soluţii

În urmă cu mii de ani, diferite metode de practică din sistemul Tao şi Buddha au fost combinate şi s-au răspândit în societatea actuală sub numele de qigong.
În urmă cu mii de ani, diferite metode de practică din sistemul Tao şi Buddha au fost combinate şi s-au răspândit în societatea actuală sub numele de qigong. (faluninfo.net)

În culturile din Orientul Îndepărtat îmbătrânirea obişnuia să ridice statutul social al unei persoane. În timpurile moderne, principiul confucianist al respectului faţă de generaţiile mai în vârstă încă persistă.

În societatea vestică modernă, punctul de vedere asupra îmbătrânirii este mai apropiat de cel al Greciei antice unde frumuseţea era venerată şi tinereţea adorată.

Recent, cercetătorii au început să facă progrese în acest domeniu.

Consumul caloric şi stresul oxidativ

Oamenii de ştiinţă au propus o teorie conform căreia consumul scăzut de calorii ar putea încetini îmbătrânirea, după ce au observat că şobolanii cu consum restricţionat de calorii trăiesc aproape cu 60% mai mult decât s-a aşteptat în mod normal.

Foarte legată de teoria caloriei este teoria stresului oxidativ. Celulele folosesc hrană şi oxigen pentru a genera energia care asigură funcţionarea corpului. Este estimat că 3% din consumul de oxigen este folosit pentru producerea radicalilor liberi, molecule care sunt foarte reactive şi care vor ataca structurile din interiorul celulei. Este estimat că AND-ul din fiecare celulă va fi atacat de 100.000 de ori într-o perioadă de 24 ore.

Din fericire, există sisteme care vindecă dar ele nu sunt perfecte. Mulţi oameni cred că stresul oxidativ, care conduce la o distrugere treptată a structurilor intracelulare prin intermediul radicalilor liberi, este una din cauzele principale ale îmbătrânirii.

Numărul diviziunilor celulelor este limitat

Biologii moleculari au ştiut de mult timp că celulele umane au un număr limitat de diviziuni. Acest fenomen a fost studiat intens în cazul fibroblastelor, un tip comun de celule găsite în ţesutul conjunctiv. Fibroblastele viabile luate de la oameni şi cultivate în vitro încep să se dividă viguros, dar cu trecerea timpului, rata proliferării scade treptat.

În timp ce o fibroblasta ar putea trece doar prin 60 de diviziuni ale celulelor, celula umană stem se poate divide de milioane de ori. Celulele stem sunt găsite în aproape toate ţesuturile.

Totuşi, de fiecare dată când o celulă stem se divide, unele greşeli au loc în timpul procesului de copiere al AND-ului şi aceste erori se acumulează de-a lungul timpului. Mai devreme sau mai târziu se vor strânge atât de multe erori în AND-ul său încât se va transforma într-o celulă tumorală.

Soluţii

Mulţi oameni îşi pun speranţa în antrenamentul fizic. Deşi exerciţiile pot într-adevăr întări corpul şi reduce îmbolnăvirea, ele nu pot încetini îmbătrânirea în sine.

Teoretic, exerciţiile fizice pot face corpul să îmbătrânească mai rapid din moment ce te vor determina să mănânci mai mult (creşterea consumului caloric), să accelerezi metabolismul celular (mai mult stres oxidativ) şi să grăbeşti procesul de înlocuire al celulelor.

Cercetările mai contemporane sugerează că practicile care cultivă mintea şi corpul pot încetini îmbătrânirea. Se ştia printre anticii chinezi că cei care practicau Tai Chi erau mai sanatori şi trăiau mult mai mult decât ceilalţi. Cercetările în yoga au descoperit că practica descreşte în mod semnificativ stresul oxidativ. Recent, un studiu asupra practicanţilor de qigong a descoperit că procesul de înlocuire al celulelor a fost redus foarte mult de către aceste practici.

Metodele de cultivare ale minţii şi corpului sunt probabil cele mai bune şi reprezintă cel mai confortabil mod de a rămâne tânăr cât mai mult timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură