ÎCCJ: Cei opt oameni din fotbal implicaţi în dosarul transferurilor au voie să plece din România

(Michael Regan / Getty Images)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de impunerea a interdicţiei de a părăsi ţara pentru George Copos, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Ioan şi Victor Becali, Gigi Neţoiu, Gheorghe Popescu şi Mihai Stoica, implicaţi în dosarul transferurilor din fotbal.

DNA solicitase instanţei ca cei opt să aibă interdicţia de a pleca din ţară pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii au invocat printre motive faptul că unii dintre inculpaţi au avut o întâlnire "conspirativă" la hotelul Crowne Plaza ce aparţine lui George Copos, la care ar fi participat şi George Becali, unde acesta din urmă i-ar fi sfătuit să plece din România dacă vor fi condamnaţi.

Marţi, în sala de judecată, George Copos, Cristian Borcea, Jean Pădureanu, Ioan şi Victor Becali au negat că ar intenţiona să plece din România.

"Vreau să declar aici cu tărie că nu am avut şi nu am intenţionat niciodată să părăsesc ţara. Mă consider nevinovat. Cererea DNA o consider netemeinică, pentru că nu există nicio dovadă că aveam intenţia să părăsesc ţara. Am un foarte mare respect pentru puterea judecătorească şi am fost prezent la toate termenele de judecată. Familia mea se află în ţară şi am active de sute de milioane de euro", a spus Copos.

El a explicat că acea întâlnire de la hotel a fost una publică şi la ea au participat o parte dintre inculpaţi, avocaţii acestora şi un specialist în transferuri, fost reprezentant al FIFA, iar scopul era acela de a pregăti apărarea în instanţă.

La rândul său, fostul finanţator al clubului Dinamo Cristi Borcea a negat că intenţionează să plece din ţară, aducând ca argumente faptul că familia sa se află în România şi deţine aici companii cu peste 600 de angajaţi.

Şi fraţii Ioan şi Victor Becali au respins ideea că aveau de gând să plece din România.

"Am plecat ilegal din România în 1979 şi numai eu ştiu ce am făcut ca să mă întorc. Am o locuinţă şi o soţie în Bogota, dar vreau să îmi închei ultimii ani din viaţă aici, într-o suburbie a Bucureştiului", a arătat Ioan Becali.

Jean Pădureanu le-a spus magistraţilor că are probleme de sănătate şi nu are de gând să plece din România şi din Bistriţa, oraş în care trăieşte de peste 50 de ani.

În schimb, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica şi Gigi Neţoiu nu au dorit să facă declaraţii în sala de judecată.

DNA a cerut ÎCCJ ca George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu, Cristian Borcea, Ioan şi Victor Becali, implicaţi în dosarul transferurilor, să nu poată părăsi ţara.

Unul dintre motivele invocate de DNA este faptul că recent a avut loc o întâlnire între Gigi Becali, George Copos, Victor Becali şi Cristian Borcea.

"Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ÎCCJ, inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Completul de 5 judecători, aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât acesta din urma (Gigi Becali - n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe finul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat", se arată în documentul DNA depus la ÎCCJ.

DNA a invocat şi faptul că inculpaţii din acest dosar au început să-şi înstrăineze bunurile sau solicită intrarea în insolvenţă a cluburilor de fotbal.

"Pedepsele pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, cuantumul acestora şi atitudinea vehementă a inculpaţilor faţă de instanţa de judecată care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea măsurii preventive faţă de aceştia, în vederea asigurării participării acestora la procedura judecării recursului, asigurându-se astfel împiedicarea sustragerii inculpaţilor de la judecata ori tergiversarea acesteia", se mai arată în cererea DNA.

Potrivit DNA, "inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dispreţ la adresa actului de justiţie".

Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul Clubului FC Rapid, George Copos.

CAB a mai decis atunci condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a finanţatorului de la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu, la patru ani de închisoare a fostului director al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi Mihai Stoica, la şapte ani de închisoare cu executare a fostului finanţator al FC Dinamo Bucureşti Cristian Borcea, la opt ani de închisoare cu executare a fostului impresar Ioan Becali, la şapte ani de închisoare cu executare a impresarului Victor Becali, la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului angajat al firmei "Becali sport" Gică Popescu şi la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului acţionar la Clubul de Fotbal Dinamo Gheorghe Neţoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea sechestrului asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport