Hong Kong: Primul scrutin major de la protestele pro-democraţie din 2014

Alegătorii s-au îndreptat duminică spre urnele de votare în Hong Kong pentru a alege Consiliul Legislativ al oraşului. Alegerile reprezintă primul scrutin major de la începerea protestelor pro-democraţie din Hong Kong din 2014.
Bannere electorale în Hong Kong, 4 septembrie 2016.
Bannere electorale în Hong Kong, 4 septembrie 2016. (Captură Foto)

UPDATE:

Candidaţii pro-independenţă au câştigat un anumit număr multe locuri în alegerile locale din Hong Kong, arată numărătoarea iniaţială a voturilor. Această victorie ar putea afecta legăturile oraşului cu China continentală.

Conform Comisiei pentru Probleme Electorale, aproximativ 58% dintre cetăţenii eligibili pentru vot s-au prezentat la secţiile de votare, faţă de 53% în 2012. În plus a fost cea mai puternică prezenţă faţă de toate alegerile desfăşurate până acum începând cu 1997.

Rezultatele complete vor fi anunţate astăzi.

* * *

Rezidenţii din Hong Kong au votat duminică în cadrul unor alegeri considerate în mare parte ca fiind cel mai important scrutin ce are loc de la obţinerea independenţei de Marea Britanie în 1997.

Electoratul decide legiuitorii în Consiliul Legislativ al oraşului, acesta reprezentând primul scrutin de la protestele pro-democraţie care au cuprins oraşul în 2014. Rezultatele ar putea pregăti scena pentru o nouă rundă de conflicte politice din cauza controlului exercitat de Beijing asupra conducătorilor oraşului.

Scrutinul va testa unitatea taberei pro-democraţie din Hong Kong, care include o nouă generaţie de activişti radicali precum şi partide mainstream mai moderate. Ei sunt pregătiţi să îi provoace pe rivalii pro-Beijing, dar unii observatori se tem că votul pro-democraţie va fi împărţit, permiţând candidaţilor pro-Beijing să câştige mai multe locuri şi să adopte legi nepopulare şi controversate.

Miza alegerilor constă în puterea de a-i ţine sub control pe liderul nepopular al oraşului Leung Chun-ying şi guvernul său. Alianţa slăbită a grupurilor pro-democraţie controlează în prezent 27 din cele 70 de locuri în Consiliul Legislativ şi dacă va pierde doar 4 voturi în urma scrutinului actual, alianţa va rămâne fără puterea de veto.

Cereri pentru independenţă

Activiştii radicali pro-democraţie speră să beneficieze de pe urma creşterii valului de sentimente anti-China – în special în rândul tinerilor – pentru a slăbi controlul Beijingului asupra oraşului.

Mulţi se tem că regimul comunist chinez subminează cadrul “o ţară, două sisteme” care ar trebui să garanteze o autonomie largă Hong Kong-ului.

Unii dintre tinerii activiştii pro-democraţie cer o independenţă clară, în timp ce alţii speră la o şansă ca Hong Kong-ul să îşi determine propriul viitor într-un referendum.

Autorităţile din Beijing şi Hong Kong au acuzat activiştii pro-independenţă mai vocali de promovarea ilegală a unei independenţe masive. Aceste grupuri au fost împiedicate de guvern să participe la alegerile de duminică, declanşând nemulţumiri în legătură cu cenzura politică.

Dar chiar dacă activiştii pro-democraţie vor câştiga locuri, este aproape imposibil ca ei să câştige o majoritate.

Doar 40 din cei 70 de membri ai Consiliului Legislativ vor fi aleşi în mod direct de către public, pe când ceilalţi 30 vor fi selectaţi de mici blocuri electorale provenite din grupuri de interes speciale care favorizează candidaţii pro-Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe