Hollande critică excesul de putere al SUA. Ameninţă cu respingerea TTIP

Preşedintele francez Francois Hollande a ameninţat că se va opune acordului comercial TTIP dintre UE şi SUA, acuzând Washingtonul că recurge la un exces de putere prin impunerea unor amenzi în valoare de miliarde de dolari companiilor europene.
Francois Hollande
Francois Hollande (Chip Somodevilla/Getty Images)

Comentariile preşedintelui francez Francois Hollande vin în contextul relaţiilor deja tensionate dintre SUA şi UE privind practicile fiscale agresive folosite de companiile multinaţionale din SUA – precum Google, Amazon, Apple şi Starbucks – care îşi reduc obligaţiile fiscale în statele membre ale Uniunii Europene.

Hollande este primul lider UE care a declarat în mod răspicat că se va opune Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), un acord de comerţ liber care se confruntă deja cu probleme şi o opoziţie tot mai mare în condiţiile neînţelegerilor continue dintre Bruxelles şi Washington.

Preşedintele francez a făcut comentariile după ce US Securities and Exchange Commission (SEC) a amendat creditorul german Deutsche Bank cu 9,5 miliarde de dolari pentru soluţionarea unei anchete ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare din 2008.

“Din acest motiv doresc ca Europa să aibă aceleaşi puteri de a pedepsi companiile americane. Când Comisia Europeană ia măsuri împotriva Google sau a altor giganţi în sectorul digital care nu plătesc taxele pe care ar trebui să le plătească în Europa, America se simte ofensată. De aceea, cred că Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii nu poate fi aprobat din cauza dezechilibrelor persistente în relaţiile de reciprocitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe