Guvernul vrea să le arate catalanilor că naţionaliştii nu pot asuma plata cheltuielilor sociale (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Getty Images)

Premierul spaniol Mariano Rajoy a vorbit despre un plan pe care îl are pregătit pentru a opri revendicările secesioniste din Catalonia, iar cotidianul La Razon publică miercuri liniile generale ale acestuia: guvernul îi va trimite în Catalonia pe miniştri şi demnitari pentru a le explica oamenilor faptul că guvernul regional catalan nu poate asuma plata pensiilor sau a indemnizaţiilor de şomaj şi va contesta la Curtea Constituţională orice încercare de a ataca legea fundamentală.

Planul lui Rajoy pentru a-l opri pe Mas este detaliat pe prima pagină a cotidianului spaniol citat: Rajoy îi va trimite pe toţi miniştrii, precum şi pe alţi demnitari în Catalonia, ca să 'vândă realitatea pe care o ascund' forţele naţionaliste. De la guvern, Ministerul Economiei şi MInisterul Finanţelor vor prezenta rapoarte care să demonstreze că guvernul regional catalan nu poate să plătească pensii şi indemnizaţii de şomaj, iar orice încercare care să afecteze Constituţia va fi contestată oricum la Curtea Constituţională, potrivit cotidianului spaniol citat.

Cotidianul El Pais scrie miercuri că rude ale elitei chineze, oameni de afaceri şi politicieni au activităţi ascunse în paradisuri fiscale. Ştirea a fost transmisă în urma unor scurgeri masive de informaţii obţinute de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii şi care au fost furnizate cotidianului spaniol, precum şi altor media internaţionale. Documentele doveditoare ar proveni de la companii de consultanţă şi administrare care operează în Insulele Virgine Britanice, precizează cotidianul citat.

Filiala din Andaluzia a sindicatului spaniol UGT a creat o adevărată reţea de companii pentru a justifica subvenţiile cu facturi false, după cum informează cotidianul ABC, în seria dezvăluirilor cu privire la presupusa finanţare ilegală a sindicatului. Astfel, acesta ar fi folosit o reţea de fundaţii şi companii conduse în unele cazuri chiar de lideri sindicali numai pentru a factura servicii de multe ori inexistente, însă prin care să fie justificate subvenţiile primite de la guvernul regional din Andaluzia pentru combaterea şomajului şi formarea celor care nu aveau un loc de muncă.

Stânga radicală bască recunoaşte că dezarmarea organizaţiei separatiste basce ETA constituie un obiectiv de atins, însă solicită retragerea forţelor de ordine din Ţara Bascilor pe durata unei perioade de zece ani. Cotidianul El Mundo publică miercuri informaţii dintr-un text în care Sortu (una dintre formaţiunile politice apropiate stângii radicale basce) condiţionează astfel dezarmarea de retragerea Gărzii Civile din regiune, potrivit unui document confiscat celei care se presupune că se ocupa de dirijarea membrilor ETA din închisori, avocata Arantza Zulueta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe