Guvernul italian aprobă falimentul companiei Alitalia. Obligaţiunile se prăbuşesc

Confruntată cu pierderi zilnice de 1 milion de euro şi după refuzul guvernului italian de a lansa un nou bailout, compania aeriană Alitalia este nevoită să lanseze procedura de faliment. Rămâne de văzut dacă premierul Gentiloni îşi va schimba poziţia, aşa cum a făcut-o predecesorul său Matteo Renzi în cazul băncii Monte Paschi.
Avion al companiei aeriene italiene Alitalia.
Avion al companiei aeriene italiene Alitalia. (Getty Images)

Aşa cum era de aşteptat, compania italiană de transport aerian Alitalia a iniţiat procedura de faliment după ce a eşuat planul de salvare de săptămâna trecută, care ar fi implicat închiderea a 1.700 locuri de muncă şi reducerea salariilor. Însă mai surprinzător este faptul că la câteva ore după iniţierea procedurii, guvernul italian a aprobat procesul după o scurtă întâlnire de cabinet, rezultat care va duce, probabil, la vânzarea sau lichidarea companiei Alitalia.

Nu se cunoaşte exact motivul din spatele deciziei rapide a guvernului ce a luat prin surprindere mulţi investitori şi anumiţi deţinători de obligaţiuni, deşi unele rapoarte au indicat că ar fi vorba de faptul că Alitalia pierde zilnic aproximativ 1 milion de euro, iar fără suportul guvernului riscă să rămână fără bani până la mijlocul acestei luni. Guvernul italian a oferit deja companiei aeriene un credit de aproximativ 600 milioane de euro pentru ca aceasta să finalizeze procesul de falimentare. În lipsa unui cumpărător, care pare să fie destul de improbabil, sau a naţionalizării companiei, aproximativ 12.000 de angajaţi îşi vor pierde probabil locurile de muncă, rezultând un alt potenţial şoc major pentru economia italiană.

Acesta este scenariul care a fost semnalat în 30 aprilie de ministrul italian pentru Economie şi Dezvoltare: “[o închidere bruscă a companiei] ar fi pentru PIB un şoc mult mai mare decât scenariul actual: un credit punte de la guvern pe o perioadă scurtă de şase luni, pentru ca [Alitalia] să găsească un cumpărător care ar putea furniza serviciile de care au nevoie italienii pentru a călători”, a declarat Carlo Calenda într-un interviu cu postul de televiziune Sky TG24.

Pe de altă parte, nemulţumiţi de repetatele programe de salvare (bailout) care au costat contribuabilii peste 7 miliarde de euro în ultimul deceniu, mulţi italieni cer guvernului să reziste tentaţiei politice de a se grăbi să salveze Alitalia. Se pare că dorinţa acestora a fost îndeplinită, cel puţin pe moment.

După cum a susţinut Financial Times, guvernul italian de centru-stânga condus de premierul Paolo Gentiloni a declarat că va oferi companiei aeriene un credit punte de 600 milioane de euro, care va permite acesteia să funcţioneze timp de aproximativ 6 luni sau mai mult, probabil până după alegerile de anul viitor. Ministrul Carlo Calenda a declarat că acest credit de 600 milioane de euro reprezintă suma maximă pe care şi-o poate permite guvernul. El a precizat că administratorii vor avea sarcina de a fi “deschişi la potenţiali cumpărători” şi de a “garanta servicii, rute şi personal”, şi să cheltuiască cât mai puţin posibil din banii publici.

După expirarea creditului punte, dacă nu va apărea la orizont un cumpărător, lichidarea companiei aeriene devine sigură.

Totuşi, guvernul şi-ar putea schimba poziţia: guvernul lui Gentiloni a exclus până acum naţionalizarea companiei aeriene şi readucerea ei sub controlul statului, în condiţiile în care sondajele de opinie arată că cetăţenii italieni ar dori mai degrabă să vadă compania închizându-şi uşile. Termenii creditului punte guvernamental au fost deja subiectul unor discuţii neoficiale cu autorităţile UE în domeniul concurenţei, care trebuie să se asigure că acesta nu încalcă regulile Bruxelles-ului privind ajutoarele de stat.

Bineînţeles, predecesorul lui Gentiloni, Matteo Renzi, a declarat că Italia nu va salva financiar niciodată banca Monte Paschi... până când a făcut exact acest lucru în decembrie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie