Guvernul Dăncilă, acuzat că taie fonduri de la nou-născuţi din disperarea de a acoperi găurile din buget

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Deputatul Matei Dobrovie a vorbit joi, pe pagina sa de socializare, despre cum "incompetenţa" Guvernului PSD-ALDE duce la privarea copiilor de anumite drepturi.

"În disperarea de a găsi resurse financiare care să acopere găurile din buget, Guvernul PSD-ALDE taie fondurile prevăzute pentru nou-născuţi. Într-o ţară în care economia „creşte ca Făt-Frumos” şi veniturile se umflă din condei, un guvern fără soluţii viabile atacă stimulentele pentru educaţia copiilor, pe motiv că afectează deficitul bugetar. Printr-o ordonanţă de urgenţă, guvernul amână până finalul anului 2020, acordarea cupoanelor sociale de 500 euro pentru nou-născuţi, prevăzute în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Atunci, probabil, un alt guvern va purta responsabilitatea acordării acestor drepturi ale copiilor", a declarat Dobrovie.

Potrivit deputatului, iniţiativa din 2011, care stipulează acordarea de cupoane sociale şi asigurarea finanţării de bază în educaţie, a fost amânată de mai multe ori - dovadă a neputinţei tuturor guvernelor care s-au succedat.

"Acum, Guvernul Dăncilă în drumul său alunecos de realizare a două obiective esenţiale pentru programul de guvernare – mărirea salariilor şi a pensiilor – găseşte ca soluţie de redresare a bugetului deficitar tăierea acestor fonduri pentru nou-născuţi. Deşi tot timpul guvernanţii ne asigură că sunt bani pentru toate şi că deficitul bugetar va fi în limita a 3%, iată că, periodic, ne parvine câte o dovadă că lucrurile nu sunt deloc atât de roz precum vor ei să le prezinte. Deficitul bugetar la opt luni a ajuns la 14,6 miliarde lei - mai mult decât dublul anului trecut. Este cel mai mare deficit bugetar din ultimii 8 ani", a continuat Dobrovie.

Deputatul a arătat că ponderea deficitului în PIB este de 1,54%, dublă faţă de cea din 2017.

"Ce face un guvern incompetent în acest caz? În loc să găsească soluţii de creştere a încasărilor la buget, taie de pe unde apucă – acum, de la copii. În nota de fundamentare a ordonanţei se invocă depăşirea deficitului bugetar cu o sumă de 4 miliarde lei. Aceasta ar fi suma care ar trebui alocată celor 1,7 milioane de copii, care îşi aşteaptă drepturile de ani de zile. Un guvern care promite mai mult decât este capabil să facă, un guvern care minte sau ocoleşte adevăruri pentru a crea impresia că totul merge bine, un guvern fără viziune şi fără strategii pe termen lung, un guvern care vrea să mulţumească numai prezentul, fără să îi pese de viitor – acesta-i măreţul guvern PSD-ALDE!", a conchis Dobrovie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne