Guvernul ceh îşi anunţă demisia după pierderea votului de încredere

Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Guvernul ceh, condus de premierul Andrej Babis, a acceptat să demisioneze după ce cabinetul minoritar nu a obţinut un vot de încredere în parlament.

Guvernul va rămâne provizoriu la conducere pe durata negocierilor privind formarea unei alte administraţii. Aceste discuţii ar putea dura săptămâni sau luni, în condiţiile în care alte partide îl evită pe Babis, un fost om de afaceri care este acuzat că ar fi abuzat în urmă cu un deceniu de un program de subvenţii de la Uniunea Europeană.

“Guvernul a acceptat să demisioneze şi voi solicita o audiere la preşedinte pentru a-i prezenta personal demisia”, a afirmat Babis miercuri.

Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat că îi va oferi premierului o nouă oportunitate pentru a forma un guvern. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a precizat că acesta va accepta demisia guvernului actual până la sfârşitul acestei săptămâni.

Poliţia susţine că, în urmă cu un deceniu, Babis, a doua cea mai bogată persoană din Republica Cehă, a ascuns faptul că deţinea o anumită companie pentru a câştiga o subvenţie de 2 milioane de euro, alcătuită în mare parte din fonduri UE, destinată micilor companii. El neagă comiterea fraudei respective.

Babis a fost acuzat în acest caz, dar a obţinut imunitate atunci când a obţinut un loc în Camera Inferioară la alegerile generale din octombrie 2017. Partidul său ANO a câştigat alegerile, însă nu a obţinut o majoritate.

Parlamentul ceh va decide vineri în privinţa ridicării imunităţii lui Babis.

Celelalte opt partide din Parlament au respins până acum orice formă de cooperare cu ANO, deşi victoria sa decisivă înseamnă că este aproape sigur că partidul se va regăsi în orice guvern viabil, cu sau fără Babis la conducere.

Câteva partide au semnalat că ar putea discuta despre guvernarea cu ANO, în special dacă Babis nu va rămâne premier, condiţie pe care acesta a refuzat să o accepte până acum.

Discuţiile pentru formarea unui nou guvern s-ar putea prelungi şi din cauza posibilei înlocuiri a lui Zeman din funcţia de preşedinte, care se confruntă cu o provocare uimitoare din partea academicianului Jiri Drahos la alegerile prezidenţiale.

Cetăţenii cehi urmează să voteze în cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale în 26-27 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe