Guvernul a modificat legea de funcţionare a ADS; colectarea redevenţelor trece în subordinea MFP

Guvernul a modificat marţi, prin ordonanţă de urgenţă, legea de funcţionare a Agenţiei Domeniilor Statului astfel încât colectarea redevenţelor va reveni MFP, a anunţat ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Guvernul a discutat şi aprobat marţi o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică legea de organizare a Agenţiei Domeniilor Statului, subiectul fiind introdus pe ordinea de zi suplimentară, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

La finalul şedinţei de guvern, întrebat despre acest subiect, ministrul Agriculturii a declarat că „s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă prinvind modificarea legii de funcţionare a ADS, astfel încât colectarea redevenţelor trece în subordinea MFP”. „Aşa cum este normal să se întâmple în toate statele europene”, a adăugat Daniel Constantin. El a precizat că şi ministerul de Finanţe a aprobat, în urmă cu câteva luni o ordonanţă similară.

Beneficiarii contractelor de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor agricole, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului, au obligaţia de a declara şi a plăti trimestrial sumele reprezentând redevenţe rezultate din contractele încheiate. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, redevenţa, inclusiv sumele restante aferente acestei redevenţe, se achită la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale în raza cărora sunt luaţi în administrare contribuabilii, într-un cont distinct de venituri codificat cu codul de identificare fiscală al contribuabililor", se precizează în actul normativ amintit.

De asemenea, procedurile de administrare a creanţelor reprezentând redevenţe vor fi continuate de ANAF, care se subrogă în drepturile şi obligaţiile Agenţiei Domeniilor Statului, în calitate de creditor bugetar.

Legea 268/2001 privind organizarea şi funcţionarea ADS prevede că „veniturile realizate de Agenţia Domeniilor Statului se păstrează în conturi bancare purtătoare de dobânzi”, iar „după deducerea cheltuielilor aprobate prin bugetul de venituri şi cheltuieli al Agenţiei Domeniilor Statului veniturile astfel rezultate se virează semestrial Ministerului Agriculturii, în contul fondului denumit Dezvoltarea agriculturii româneşti".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie