Guşă: Declaraţia lui Antonescu arată criza fără precedent din USL

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)

Analistul politic Cozmin Guşă a comentat marţi declaraţia lui Crin Antonescu referitoare la necesitatea respingerii sau retragerii proiectului minier de la Roşia Montană, afirmând că aceasta marchează o criză fără precedent în cadrul USL, ce ar putea duce chiar la ruperea guvernării. Guşă a precizat că miniştrii liberali ar trebui să-şi exprime public poziţia privind proiectul minier, potrivit Realitatea Tv.

"Această declaraţie a lui Crin Antonescu marchează cea mai mare criză a USL în interiorul său de până acum (...) Astăzi, candidatul la preşedinţie face un pas mare în lateral din coloana USL într-un proiect atât de drag lui Ponta, pe care premierul l-a susţinut până în prăsele. Distorisunile îl discreditează pe Ponta ca om politic: el respingea proiectul în urmă cu un an, ca apoi să devină partizan în urma unor jocuri de culise (...) Crin Antonescu n-a vorbit doar despre stradă, ci a spus cu subiect şi predicat că se dezice de o poziţie gen Ponta care, ca premier emite o ordonanţă, dar ca deputat respinge proiectul şi de o poziţie gen Rovana Plumb, care spune că avizul de ministru îl va da în funcţie de cum se votează în Parlament", a spus Guşă.

Cozmin Guşă a luat în considerare mai multe scenarii plecând de la declaraţiile lui Crin Antonescu, acestea mergând până la ruperea guvernării. Acest scenariu ar fi posibil dacă miniştrii PNL nu vor fi susţinuţi în poziţia lor privind Roşia Montană de partid şi vor fi nevoiţi să plece din guvern.

Potrivit opiniei lui Guşă, poziţia pe care a luat-o Crin Antonescu împotriva proiectului va avea valoare doar pe termen scurt.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat luni că proiectul Roşia Montană poate fi adoptat în Parlament şi fără sprijinul Partidului Naţional Liberal. "Proiectul poate fi votat şi fără PNL. PNL nu e majoritar în Parlamentul României".

Crin Antonescu a explicat că "un singur ministru liberal a avizat acest proiect şi anume ministru Culturii, Daniel Barbu. A dat toate justificările, sunt de acord cu domnia sa, din punct de vedere al Ministerului Culturii, proiectul merita avizat". El a mai menţionat că parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Roşia Montană.

Proiectul exploatării mineralelor de la Roşia Montană nu a fost discutat la nivel politic în USL înaintea adoptării proiectului de lege în Guvern, potrivit lui Antonescu, care însă a precizat că acest lucru ar fi fost indicat: "Faptul că eu sau oricine altcineva dintre liderii politici sau dintre parlamentari este pentru sau contra nu înseamnă că nu mai discutăm în Parlament. Oricât m-ar flata, domnul Ponta nu mă poate confunda pe mine sau nu poate substitui voinţa unui Parlament întreg cu voinţa mea. Eu sunt pentru sau sunt contra, am anunţat că sunt contra, dar asta nu însemna cu nimic că nu se mai discută în Parlament, în comisii, speciale sau nu".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne