Grecia confirmă că nu va plăti marţi datoria de 1,6 miliarde euro către FMI

Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015
Gărzi prezidenţiale în faţa Parlamentului elen, 8 iunie 2015 (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)

Un oficial al guvernului grec a confirmat că ţara sa nu va putea să plătească marţi suma de 1,6 miliarde euro pe care o datorează Fondului Monetar Internaţional, a raportat luni agenţia de ştiri Reuters.

FMI a declarat că Atena se va afla imediat în zona restanţelor dacă nu va reuşi să îşi plătească la timp datoria.

Miniştrii de finanţe din zona euro au respins sâmbătă cererea Greciei de prelungire a programului de salvare financiara (bailout) a Greciei care expiră astăzi, susţine website-ul de ştiri Novinite.

În ciuda şocului provocat de incapacitatea de plată (default) a unei ţări din zona euro, soarta Greciei va rămâne probabil neschimbată până după data de 5 iulie, când va avea loc referendumul asupra propunerilor prezentate săptămâna trecută de creditorii internaţionali ai ţării.

Guvernul va cere grecilor să aprobe sau să respingă termenii stabiliţi de creditorii ţării în schimbul prelungirii programului actual de bailout şi pentru a se putea accesa ultima tranşă a acestui program – o tranşă în valoare de 7,2 miliarde euro.

Premierul grec Alexis Tsipras a cerut compatrioţilor săi să voteze împotriva măsurilor propuse de troikă creditorilor internaţionali – Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Totuşi, nu este clar dacă un referendum va conta atât de mult dacă Grecia nu va obţine marţi o prelungire a programului actual de bailout.

Pentru ca Grecia să beneficieze de această prelungire, BCE a insistat ca guvernul din Atena să accepte măsurile de austeritate propuse de troikă. Astfel, cele mai recente propuneri ale creditorilor Greciei prevăd o creştere suplimentară a taxelor, alături de tăieri de aproximativ 8 miliarde de euro din bugetul de cheltuieli.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe