Ghinea: România şi-a mai tras o tichie de mărgăritar - suntem preşedinţi peste o organizaţie care nu produce nimic

Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)

România şi-a mai tras o tichie de mărgăritar - suntem preşedinţi peste o organizaţie care nu produce nimic, a atras atenţia joi, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea.

"De la 1 noiembrie am preluat 'preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării', motiv de mare bucurie şi sindrofie la MAE şi la ministerul condus de Victor Negrescu. Călin Popescu Tăriceanu a fost critic cu fanfaronada. Şi are dreptate, în esenţă. Dar uită că el a lansat proiectul în forma asta, care era clar că nu va produce decât vorbărie şi sindrofii. Strategia Dunării a fost o iniţiativă a României şi a Austriei, în principal, cam din vremea când intram noi în UE. Mai exact, de bucurie că am aderat, Tăriceanu l-a sunat pe premierul de atunci al Austriei şi i-a propus să facă ei aşa, o strategie de dezvoltare pe culoarul Dunării, cu turism, economie, infrastructură etc. Austriecii au zis ok, că ei oricum valorifică potenţialul turistic şi economic al Dunării la maxim. Ne-am bucurat tare că am iniţiat noi chestia asta care suna foarte bine pe hârtie, dar practic nu am făcut nimic", a declarat Ghinea.

Fostul ministru susţine că, de fiecare dată când aude de Strategia Dunării, îşi aduce aminte de o frază dintr-un reportaj de la "România, te iubesc": "Navele de croazieră opresc aici doar dacă moare cineva". Două nave de croazieră poposiseră în portul de la Galaţi în decursul unui an, ambele din motivul invocat mai sus.

"După 8 ani de Strategie a Dunării nu avem niciun port modernizat sau vreo altă investiţie majoră concretă. Dar măcar acum ne putem mândri că suntem preşedinţi la ceva. Şi ce face preşedinţia românească a Strategiei Dunării? Vreo 50 de întâlniri, de dat cu părerea. Este şi o problemă a României şi una a UE. Dacă vrem ca cetăţenii să aibă încredere în UE, ar trebui să încetăm să lansăm fanfaronade din astea, prilej de declaraţii bombastice de la politicieni, urmate apoi de nimic. Problema este că, pentru această Strategie, nu avem bani alocaţi de UE, ci doar nişte puncte suplimentare acordate la evaluarea proiectelor din unele linii de finanţare, pentru investiţii care au legătură cu Dunărea. Cum fondurile europene în sine au probleme mari de programare, efectul de angrenare a acestor punctaje suplimentare a fost minuscul", a precizat Ghinea.

În opinia deputatului USR, soluţia este să convingem UE, şi mai ales Comisia Europeană, să aloce bani special pentru această Strategie, sau să punem punct fanfaronadei.

"Pentru asta, trebuie mai întâi să contăm la Bruxelles cu adevărat, şi asta nu se obţine peste noapte. Se obţine prin negocieri cu europarlamentarii din statele interesate, cu grupurile politice din PE, cu presiune pe Comisie, cu amendamente la bugetul UE. Momentan, ne mulţumim cu strategia pe care o are guvernul – pentru anul preşedenţiei au lansat un site şi vor organiza '50 de reuniuni tematice'. Lung prilej de vorbe, fără nici un rezultat. Apoi ne mirăm că oamenii s-au săturat de discuţii despre strategii şi UE. Uniunea Europeană trebuie salvată şi de politicienii care mor de grija Europei şi nu produc nimic, şi de propria birocraţie care produce acronime, limbaj de lemn şi hârtii. Tăriceanu şi Negrescu reprezintă două feţe ale acestei monede: vorbărie aparent eurofilă, zero rezultate", a conchis Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne