Germania blochează ridicarea vizelor pentru Georgia

Germania a amânat ridicarea vizelor de călătorie pentru georgienii care vin în UE, o decizie care trezeşte îngrijorare şi în Ucraina, scrie euobserver.
Preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili , Tbilisi 11 martie 2014.
Preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili , Tbilisi 11 martie 2014. (ZVIAD NIKOLAISHVILI/AFP/Getty Images)

Susţinută de Franţa şi Italia, Germania a spus NU în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE desfăşurată miercuri la Bruxelles, tocmai în ziua în care preşedintele georgian Giorgi Margvelaşvili se afla în capitala UE pentru a face lobby pentru DA.

Berlinul a motivat că opinia publică germană este îngrijorată de o creştere a numărului de furturi prin efracţie de către grupări criminale georgiene în Germania, potrivit unor surse diplomatice. Tbilisi ar trebui să ia măsuri, iar Comisia Europeană trebuie să raporteze în ce grad problema există şi în alte state membre UE, înainte de a aproba ridicarea vizelor.

În plus, Parlamentul European ar trebui să ratifice mai întâi un nou ”mecanism de suspendare”, care să permită statelor UE să îngheţe liberalizarea vizelor în cazuri în care un număr mare de turişti stau mai mult de limita de 90 de zile sau cer azil.

Miniştrii Afacerilor Interne din ţările membre UE vor discuta despre problema vizelor vineri la Luxemburg, dar decizia de miercuri face aproape imposibilă ridicarea rapidă a vizelor pentru Georgia, care ar fi trebuit să fie votată de PE înainte de vacanţa de vară. Mai mult, aceasta vine în ciuda faptului că Tbilisi îndeplinise toate cerinţele tehnice ale Comisiei Europene.

Implicaţii pentru Ucraina

Cazul Georgiei este privit cu îngrijorare în Ucraina, care a îndeplinit şi ea cerinţele tehnice ale Comisiei. Cererea Ucrainei de ridicare a vizelor ar urma să fie discutată pe 14 iunie, dar o sursă diplomatică citată de euobserver susţine că ”n-a venit timpul pentru o decizie pozitivă din cauza tulburărilor politice de la Kiev şi din cauză că mulţi ucraineni vin în Europa”.

Preşedintele georgian Margvelaşvili a declarat pentru ziarul european că georgienii rămân puternic pro-europeni, dar a avertizat că micile partide pro-ruse din ţară ar putea câştiga electorat dacă UE păstrează vizele. “Blocul pro-vest din Georgia are nevoie de ridicarea lor înainte de alegerile parlamentare din octombrie”, a explicat el.

Totodată, preşedintele georgian a respins argumentul legat de creşterea criminalităţii georgiene în Germania şi a afirmat că nu înţelege decizia Berlinului. În opinia sa, dacă statele UE nu-şi vor ţine promisiunea privind vizele, va fi zdruncinată încrederea ţărilor asociate în ceea ce UE oferă în legătură cu asocierea politică şi comerţul liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe