Gazele de şist: în Canada establishment-ul îndepărtează violent protestatarii (video)

(Video pe pagina originală a articolului.)

Poliţia canadiană a arestat zeci de persoane care încercau să oprească lucrări premergătoare explorării gazelor de şist lângă satul lor. Cel puţin 40 de protesatari au fost arestaţi joi în urma unor confruntări violente între canadienii care îşi apărau satul şi poliţişti.

Cinci maşini ale Jandarmeriei au fost incendiate, s-a tras un foc de armă - nu de către poliţişti - şi s-au aruncat cocteiluri Molotov. Finalmente, protestatarii au fost dispersaţi.

Confruntarea a izbucnit la încercarea forţelor de ordine de a înlătura barajele ridicate de cetăţenii satului Rexton, din estul New Brunswick, pentru a împiedica circulaţia camioanelor companiei canadiane, SNW Resources, încărcate cu utilaje pentru efectuarea de teste seismice premergătoare demarării explorării gazelor de şist.

Pe 30 septembrie, localnicii, printre care şi amerindieni Elsipogtog, au tăiat copaci şi au construit baraje pe şoseaua 134, pentru a bloca trecerea utilajelor societăţii SNW.

Compania de gaze s-a adresat Tribunalului din Queeen's Bench, plângându-se ca fiecare zi de blocadă costă firma 60.000 de dolari canadieni. Astfel, SWN Resources a obţinut un ordin judecătoresc pentru ridicarea barajelor ridicate de cetăţeni.

În baza ordinului judecătoresc în favoarea SNW, jandarmii s-au deplasat la faţa locului pentru a înlătura barajele ridicate de cetăţenii din Rexton, însă situaţia a scăpat de sub control.

Protestatarii ar putea fi acuzaţi de agresiuni, intimidare, ameninţări, infracţiuni legate de arme de foc şi încălcarea unui ordin judecătoresc.

Localnicii însă se plâng că ei au fost cei agresaţi de poliţişti: "Au venit aici cu gaze lacrimogene şi chiar au pus câinii pe noi", a declarat un localnic.

Un videoclip filmat de un localnic şi postat pe youtube arată împrejurimile Rextonului aflat parcă în stare de război, înconjurat de jandarmi înarmaţi. O femeie încearcă să oprească soldaţii înarmaţi ţinând în mână doar o pană şi strigând "Lăsaţi armele jos!"

"Nu mai avem nimic, asta este tot ce avem", le strigă ea jandarmilor care, într-un cordon implacabil se îndreaptă înspre săteni strigându-le să se mişte din loc.

Prospecţiunile în New Brunswick, zona considerată de mare potenţial pentru exploatarea gazelor de şist, au început de câteva luni.Deşi se confruntă cu proteste şi nemulţumiri, ultimul şi cel mai elocvent exemplu fiind confruntările din Rexton, SNW Resources a declarat că nu va renunţa la lucrări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe