Gala premiilor César: Filmul "Timbuktu" a câştigat 7 premii (Video)

Abderrahmane Sissako, regizorul filmului Timbuktu, marele câştigător al ediţie 2015 Cesar.
Abderrahmane Sissako, regizorul filmului Timbuktu, marele câştigător al ediţie 2015 Cesar. (Wikipedia)

Filmul de lungmetraj "Timbuktu", în regia lui Abderrahmane Sissako - nominalizat şi la Oscarul pentru cel mai bun film străin din acest an - a câştigat şapte premii, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor" la Gala premiilor César 2015.

Regizată de mauritanul Abderrahmane Sissako, pelicula "Timbuktu", având ca subiect Sahelul confruntat cu jihadismul, a fost considerată "cel mai bun film". Au mai fost nominalizate următoarele filme: "Sils Maria", de Olivier Assayas, "Saint Laurent", de Bertrand Bonello, "Leş Combattants", de Thomas Cailley, "Eastern Boys", de Robin Campillo, "La famille Bélier", de Eric Lartigau, şi "Hippocrate", de Thomas Lilti.

La categoriile "Cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cel mai bun sunet", "cea mai bună imagine", "cel mai bun montaj", "cea mai bună coloană sonoră" şi "cel mai bun scenariu original" a fost desemnat câştigător "Timbuktu".

La categoria "cea mai bună actriţă în rol principal" a fost desemnată câştigătoare actriţa Adèle Haenel, care a interpretat rolul din filmul "Les Combattants". Haenel a întrecut colege de breaslă celebre precum Marion Cotillard şi Catherine Deneuve.

La categoria "cel mai bun actor în rol principal", câştigător a fost desemnat Pierre Niney, pentru interpretarea rolului celebrului creator de modă Yves Saint Laurent în pelicula biografică "Yves Saint Laurent" - pe care a şi regizat-o -, devansându-l pe marele favorit Gaspard Ulliel, protagonistul unui alt film biografic despre acelaşi creator de modă, intitulat "Saint Laurent", regizat de Bertrand Bonello.

Pelicula "Saint Laurent" s-a impus la categoria " cele mai bune costume", deşi a fost nominalizată la 10 premii César. Kristen Stewart ("Sils Maria") şi Reda Kateb ("Hippocrates") au fost câştigătoare la categoriile secundare de interpretare.

Coproducţia francezo-canadiană "Mommy", regizată de Xavier Dolan, a fost desemnat "cel mai bun film străin", depăşind peliculele "Deux jours, une nuit", "12 ani de copilărie/ Boyhood", "Ida", "12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave", "The Grand Budapest Hotel" şi "Winter Sleep".

La categoria "Cel mai bun scenariu adaptat" au fost preferaţi Cyril Gely şi Volker Schlondorff pentru pelicula "Diplomacy", iar premiul pentru "cel mai bun film de debut" a revenit filmului "Les Combattants".

"Cel mai bun film de animaţie" a fost "Minuscule", iar la categoria "cel mai bun documentar" a fost victorios "Salt of the Earth" al lui Wim Wenders.

Actorul american Sean Penn a primit un premiu onorific pentru întrega carieră. Gala filmelor César s-a desfăşurat vineri, 20 februarie la Paris.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură