Franţa trimite avioane de vânătoare pentru a sprijini Grecia împotriva ambiţiilor Turciei în Estul Mediteranei

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)

Franţa se implică mai profund împotriva ambiţiilor Turciei din estul Mediteranei, trimiţând avioane de vânătoare şi o fregată în apropierea Ciprului, pentru a limita intenţiile expansioniste ale regimului Erdogan care a anunţat că va merge mai departe cu planurile de foraj în apele cipriote şi greceşti.

Mass-media cipriotă a confirmat că, până acum, două avioane de vânătoare franceze Rafale şi un avion de sprijin C-130H au aterizat la o bază de pe insulă, media internaţională observând că Parisul îşi desfăşoară în continuare fregata „Lafayette” în regiune.

Emmanuel Macron a anunţat, miercuri, printr-o declaraţie pe Twitter: "Am decis să întăresc temporar prezenţa militară franceză în estul Mediteranei în următoarele zile, în cooperare cu partenerii europeni, inclusiv Grecia".

La începutul acestei săptămâni, Turcia a efectuat propriile exerciţii militare în apropierea apelor greceşti, lângă unele dintre insulele cele mai estice ale Greciei. La un moment dat, Erdogan a confirmat că nava de explorare seismică Oruc Reis a fost expediată în zonă cu o escortă militară.

Macron a criticat anterior revendicările expansioniste ale Turciei, care susţine că apele din Cipru ar fi ale sale, având în vedere revendicările turceşti asupra aşa-numitei Republici Turce Cipru.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a salutat sprijinul militar al Franţei, după numeroase apeluri către o poziţie mai fermă a UE împotriva ambiţiilor Turciei.

"Emmanuel Macron este un adevărat prieten al Greciei şi un apărător fervent al valorilor europene şi al dreptului internaţional", a scris pe Twitter premierul în limba franceză, după o convorbire telefonică cu Macron.

Prim-ministrul grec a mai spus ambasadorului american că respinge „abordarea precaută” a NATO faţă de criza în creştere.

„Cred că în NATO este foarte clar că această abordare precaută - 'avem doi parteneri NATO, deci nu vom intra în detalii'- nu va mai fi acceptată de noi. Am subliniat acest lucru cu secretarul general [Jens] Stoltenberg că suntem un contribuabil al NATO şi un aliat şi ... atunci când simţim că un aliat NATO se comportă într-un mod care pune în pericol interesele noastre, nu putem aştepta din partea NATO o abordare de genul 'Nu vrem să ne amestecăm în problemele dintre voi', acest lucru este profund nedrept pentru Grecia", a declarat Mitsotakis în comentariile publice de miercuri.

Între timp, joi, Grecia şi Franţa desfăşoară exerciţii militare comune în apropiere de Creta.

Sprijinul lui Macron este interpretat pe scară largă ca pe un „mesaj” clar pentru Turcia despre hotărârea cu care preşedintele francez intenţionează să sprijine suveranitatea Greciei asupra apelor sale teritoriale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe