Fotografii din satelit arată un transportor de rachete balistice în Coreea de Nord

Demonstranţi nord coreeni atârnă efigia liderului comunist Kim Jong-Un lângă o rachetă în timpul unui miting împotriva rachetelor nord-coreene în Seoul, 22 martie 2012
Demonstranţi nord coreeni atârnă efigia liderului comunist Kim Jong-Un lângă o rachetă în timpul unui miting împotriva rachetelor nord-coreene în Seoul, 22 martie 2012 (Jung Yeon-Je / AFP / Getty Images)

Noi imagini comerciale obţinute prin satelit în 22 septembrie ale terenului folosit pentru antrenamente la paradele oficiale majore din Coreea de Nord „dezvăluie un vehicul probabil legat de rachete la un depozit securizat”, potrivit unui raport al organizaţiei 38 North, care analizează activitatea regimului maoist de la Phenian.

"Deşi rezoluţia imaginilor este insuficientă pentru a determina exact ce este vehiculul, dimensiunea şi forma sa sugerează că poate fi un transportor-erector-lansator (TEL) pentru o rachetă mare", a afirmat grupul.

Dimensiunea TEL sugerează că vehiculul este suficient de mare pentru a transporta o rachetă balistică intercontinentală Hwasong.

Schimbarea culorii vopselei spre cabină sugerează că ar fi putut exista o rachetă montată pe transportor la momentul luării imaginii, iar culoarea deschisă poate reprezenta racheta sau o prelată de culoare deschisă întinsă peste rachetă. Cu toate acestea, din nou, rezoluţia imaginii împiedică un verdict clar.

Dincolo de această dezvăluire, aproximativ 50 de formaţiuni mari de trupe pot fi văzute în jurul paradei, similare, dar mai mari ca număr faţă de cele raportate în analiza anterioară. Există, de asemenea, un alt grup mare, neorganizat, de personal, situat în piaţa din partea de vest a complexului, potrivit 38 North.

La sfârşitul raportului, organizaţia 38 North a subliniat că „ar putea exista şi alte posibilităţi cu privire la scopul acestui vehicul mare, cum ar fi o remorcă cu platformă joasă, un cap tractor de tip Maz, totuşi acestea par improbabile în locul respectiv şi acea circumstanţă specială”.

O surpriză, cu care a ameninţat regimul de la Phenian, sprijinit de China, este că în octombrie ar putea avea loc lansarea unor rachete balistice pe uscat sau pe mare, înainte sau în timpul sărbătorii din 10 octombrie - care marchează 75 de ani de la organizarea Partidului Muncitorilor din Coreea - cu sprijinul Chinei şi Uniunii Sovietice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe