Fostul şef al ISU Giurgiu Marian Ghimpeţeanu, arestat preventiv

Fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" judeţul Giurgiu Marian Ghimpeţeanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în urma unei decizii luate vineri de Curtea Militară de Apel Bucureşti, acesta fiind trimis în judecată în urmă cu două zile pentru fraudarea rezultatelor unui concurs pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) transmis vineri AGERPRES, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Curtea Militară de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile a inculpatului col. Marian Ghimpeţeanu, fost şef ISU Giurgiu, şi a inculpatului mr. Daniel Panait, fost şef Serviciu prevenirea incendiilor din cadrul aceluiaşi inspectorat.

Cei doi au fost trimişi în judecată alături de alte 51 de persoane în legătură cu fraudarea rezultatelor concursului pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri desfăşurat la ISU Giurgiu în cursul anului 2007.

Prin rechizitoriu, procurorii anticorupţie ceruseră Tribunalului Militar Bucureşti arestarea preventivă a celor doi inculpaţi şi a inculpatei lt. col. (r) Luminiţa Elena Mirela Lixandru, fostă adjunctă a inspectorului-şef de la ISU Giurgiu, trimisă în judecată în acelaşi dosar, cerere respinsă de instanţă la data de 28 iulie.

În urma recursului declarat de procurorii anticorupţie, Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis cererea de arestare faţă de cei doi inculpaţi şi a respins cererea de arestare faţă de inculpata Lixandru.

Procurorii DNA au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a celor 53 de inculpaţi. Potrivit DNA, în sarcina lui Marian Ghimpeţeanu s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi la uz de fals, ambele în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, instigare la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada august - octombrie 2007, în cadrul ISU Giurgiu a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi, iar inspectorul-şef Marian Ghimpeţeanu ar fi iniţiat şi coordonat o asociere infracţională ce a avut drept scop fraudarea rezultatelor, atât la proba scrisă, cât şi la proba sportivă.

"Inculpatul Ghimpeţeanu Marian a atras în această grupare peste 50 de cadre militare din subordinea sa, membrii comisiilor de examinare, inculpaţi în cauză, pe care i-a determinat să falsifice foile de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, de la mai multe specialităţi. În concret, falsificarea se realiza fie prin supraevaluarea rezultatului obţinut, fie prin înlocuirea foilor de concurs cu altele întocmite chiar de membrii comisiilor de corectare", susţin anchetatorii.

Sursa citată precizează că la această operaţiune, pe lângă membrii comisiilor de examinare, au participat efectiv şi 16 subofiţeri care au promovat concursul de admitere în mod fraudulos, după ce au devenit cadre militare ale ISU "Vlaşca" Giurgiu.

Procurorii au constatat că, la solicitarea comandantului ISU Giurgiu, membrii comisiilor ar fi sustras şi distrus lucrările întocmite de candidaţii favorizaţi, lucrări pe care le-au înlocuit cu cele reîntocmite în modalitatea descrisă mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne